Frits Huyse

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamFrits Huyse
GeborenAmsterdam, 11 juli 1917
GestorvenSantpoort-Zuid, 31 oktober 2008
FunctiesAmateurfilmer
Bekend van
Periode actief
Werkt samen metJaap Zaatman
Triviaerelid HSL

Frits Huyse in de media
Oeuvre van Frits Huyse

Eerste kennismaking met film

Als Frits Huyse 4 jaar oud is ziet hij voor het eerst een film. In die film botsen twee mannen tegen elkaar. Een van hen valt in stukken uiteen en wordt vervolgens weer in elkaar gezet. Deze scène maakt een onuitwisbare indruk op Huyse. Als kind speelt hij veel met de cinematograaf en hij maakt zelf opnamen met een Pathé Baby die hij van zijn vader heeft gekregen.

Zijn eerste film is zijn 'Bevrijdingsfilm'. De film is gemaakt met een camera en films die hij van Joodse buren in bewaring heeft gekregen. Tijdens de oorlog heeft hij er niet mee willen filmen, maar de Bevrijding wil hij graag vastleggen voor deze buren.

Amateurfilmer

Na de oorlog verhuist Huyse naar Den Haag waar hij gaat werken. Enkele maanden later trouwt hij en verhuist naar de Waalsdorperweg. Als hij Jaap Zaatman leert kennen ontdekt hij dat er filmclubs bestaan en wordt hij lid van de Haagsche Amateur Filmclub (HAF). Met Jaap Zaatman maakt hij 'Tragedie van een kort leven' naar een scenario van Huyse en de camera ('roggebroodje') van Zaatman. Hij leert van Emile Brumsteede en Zaatman om films vooraf uit te werken op papier. Hij werkt graag samen met Zaatman.

Bekende films zijn De koningin is jarig (1973) over Koninginnedag op Marken, Ukkepuk is jarig over een miniatuurtrein in Zuid-Engeland, De ontmoeting (1958), Boos (1968), over een zoon die boos is op zijn moeder, Gelukkig Nieuwjaar, goede wensen van nieuwjaarskaarten en wat ervan terecht komt op muziek van Wim Kan, Voelt u zich niet lekker (1989), een opdrachtfilm over een boek, Zomaar een droom (1984), een reisfilm, Keukenhof wondertuin, Hartenvrouw is troef en Kouwe drukte, tekenfilm.

Kruisbestuiving

Huyse werkt bij 1845, het latere Nationale Nederlanden. Hij wordt er uiteindelijk sales trainer. Vanuit zijn hobby als filmer past hij het medium toe in zijn trainingen. Hij maakt zelf instructiefilms, bijvoorbeeld over het verkoopgesprek.