Gebruiker: André van Os

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

André van Os (1966) studeerde nieuwste geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in het moderne Midden-Oosten. Zijn oral-history scriptie 1967, Breukvlak voor Israël kreeg een eervolle vermelding in de eerste 'Het Parool/UvA-scriptieprijsvraag' in 1991.

Na een verblijf in het Midden-Oosten, onder andere tijdens de Golfoorlog van 1991, was hij werkzaam als redacteur bij de NOS en de NPS, waar hij de afdeling internet hielp opzetten. Hij maakte de eerste websites van o.a. 2 Meter Sessies, Sesamstraat, Het Klokhuis en Nederland 3 en was pionier op het gebied van Webradio.

Daarna was hij eindredacteur van Spreekbuis, blad voor omroepmedewerkers en hoofd internet bij de RVU educatieve omroep. Sinds 2007 is hij eindredacteur internet bij Radio Nederland Wereldomroep. In 2010 en 2011 was hij hoofd Multimedia en hoofd van de Nederlandse afdeling.

In 1997 verscheen van zijn hand een beredeneerde Engelstalige bibliografie over Amsterdam, uitgegeven in de World Bibliographical Series van ABC-Clio in Oxford.

Daarnaast was hij één van de auteurs van het Nieuw Cultureel Woordenboek en het Klein Cultureel Woordenboek van de Nederlandse Geschiedenis en schreef hij commentaren in De Volkskrant, Trouw, Het Parool en Algemeen Dagblad over onder meer Israël, voormalig Joegoslavië en de Europese Unie.