Geen weg terug

Uit B&G Wiki
Periode2004-2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReportage
Informatief
Decennia2000-2009
Lengte44'32"
Mediumtelevisie
Externe infoArchief EO


Beschrijving

Geen weg terug is een serie reportages die laten zien hoe Nederlandse gezinnen iets nieuws proberen op te bouwen in het buitenland. De gezinnen worden ongeveer een half jaar lang gevolgd. Gedreven door hun dromen en verlangen naar iets nieuws, belanden zij in een emotionele achtbaan. Na de opwinding van het avontuur komt er vaak twijfel, tegenslag of teleurstelling om de hoek kijken. En dan rijst de vraag; is er wel of geen weg terug?

De EO wil de kijkers inspireren en motiveren om hun dromen waar te maken. De reportages laten zien hoe een drastische verandering als emigreren, zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben. Hierbij wordt ingegaan op de rol die religie speelt binnen de keuzes die mensen maken.

In de aflevering Zweden- wegrestaurant vertrekt de familie Goedema vol goede moed naar Zweden om daar een camping en een wegrestaurant te runnen. Eenmaal in Zweden zijn er behoorlijk wat tegenslagen te verwerken. Ondanks alle postieve inzet, ontstaat er na een aantal maanden twijfel over de toekomst van de oer-hollandse familie in het koude Zweden.

Makers

Producent Jacco Doornbos

Gedelegeerd producent Kefah Allush

Uitvoerend producent Kristel Boers

Productie Nienke Veerman, Inma Millenaar

Eindredactie Nicolette de Wolf

EO Eindredactie Tamme de Leur

Redactie Suzanne Ridderbal

Regie Heleen Blokland, Erwin Otten

EO

Achtergrondinformatie

Op de site van Beeld en Geluid staat een publicatie van mediahistoricus Bert Hogenkamp. Hij beschrijft een terugblik op het jaar 2007 over het film- en televisie aanbod in Nederland. Hogenkamp behandelt onder andere het opkomende reality-genre, een van zijn favorieten zo zegt hij. Het EO-programma Geen weg terug wordt aangehaald als realitytelevisie en Hogenkamp vergelijkt dit programma met andere realityprogramma's van deze tijd en met emigratievoorlichtingsfilms uit de jaren '50.