Glimlamp stroboscoop

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamGlimlamp stroboscoop
Vervaardigd doorRE lab
In gebruik vanaf1936
In gebruik tot
Gewicht
Beeld en Geluid archiefnummer2321

Al vroeg zoeken amateurbouwers een manier om hun audio toongenerator te ijken. Dat is nodig om nauwkeurig te kunnen meten. Een globale ijking kan worden verkregen door de geproduceerde toon te vergelijken met een fluit, stemvork of een piano. Radio Expres komt in de jaren 1936 en 1937 met artikelen over het ontwikkelen van een elektronische meetwijze. Voor veel amateurs is dit te lastig en men zoek andere manieren.

De combinatie van een toongenerator en een stroboscopische schijf biedt een oplossing. Een glimlamp wordt door het audiosignaal aangestuurd en geeft bij elke periode een klein lichtzuiltje te zien. Men kan zeggen dat de lamp in de frequentie van het signaal knippert. Oorspronkelijk wordt deze lamp gebruikt voor afstemindicatie.
Als stroboscoop wordt een schijf met meetlint over de omtrek, op het plateau van een grammofoondraaitafel gelegd.

Wanneer een signaal op de lamp wordt gezet en de draaiende stroboscoopschijf boven de lamp is geplaatst zal bij een toerental van 78 per minuut (1,3 omw. Per seconde) en een omtrek van 1000 mm (1 meter) het beeld van de meetlintstreepjes stil staan bij 1,3 x 1000 = 1300 Hz. Voor iedere ijkfrequentie moet wel een aparte schijf met een bepaalde omtrek worden gemaakt.
Het instrument is ingebouwd in een verpakkingskistje met klepdeksel. Op de bodemzijde is het schema getekend plus een verwijzing naar artikelen in het blad radio Expres.