Godfried Bomans

Uit B&G Wiki
Godfried Bomans met Mies Bouwman (1966)

NaamGodfried Jan Arnold Bomans
GeborenDen Haag, 2 maart 1913
GestorvenBloemendaal, 22 december 1971
Functiesschrijver, presentator
Bekend vanBomans in triplo, Bomans in Vlaanderen, Bomans in Israël, Alleen op een eiland, Erik of het klein insectenboek
Periode actief1960 - 1971
Media
Audio fragmentenAudio.png

Godfried Bomans in de media
Oeuvre van Godfried Bomans

Godfried Bomans is een Nederlandse schrijver en een van Nederlands eerste mediapersoonlijkheden. Hij heeft meer dan zestig boeken en andere geschreven teksten op zijn naam staan en behoort tot de meest gelezen schrijvers in Nederland in de jaren zestig en zeventig.


Achtergrond

Al op de middelbare school is hij geïnteresseerd in literatuur en publiceert in de schoolkrant en literaire tijdschriften. Vreemd genoeg studeert hij rechten aan de Universiteit van Amsterdam en behaalt er zijn kandidaatsexamen Rechten. Na een korte tijd als redacteur van studentenblad Propria Cures vertrekt hij naar Nijmegen en schrijft zich in als student Wijsbegeerte. In Nijmegen schrijft hij Erik of het klein insectenboek dat in december 1939 wordt uitgegeven en in 2004 wordt verfilmd. Eveneens in Nijmegen treedt hij voor het eerst op als Sint Nicolaas en doet dat later ook voor televisie.


Bomans en de media

Landelijke bekendheid krijgt Bomans door optredens in radio- en televisieprogramma's, zoals Kopstukken en Bomans in triplo. De uitzendingen Bomans in Vlaanderen en Bomans in Israël vestigen de aandacht even sterk op hemzelf en zijn onderwerpen. Met zijn live-commentaar bij het Grand Gala en het gesprek met Marleine Dietrich maakt hij televisiegeschiedenis. Hij heeft een speciale vorm van humor, die na jaren nog bekend is bij de luisteraars en kijkers. Die humor wordt niet door iedereen gewaardeerd, zeker niet door de schoolhoofden in Nijmegen, wanneer hij bij gebrek aan strooigoed als Sint Nicolaas alle kinderen een halve vrije dag geeft.

In 1971 verblijft Bomans, op uitnodiging van VARA en AVRO, een week alleen op Rottumerplaat. Dagelijks wordt er vanuit Warffum door Willem Ruis contact gemaakt via een mobilofoon en doet hij verslag van z'n belevenissen op het eiland in het programma Alleen op een eiland. In tegenstelling tot de eerdere bewoner van het eiland Jan Wolkers ligt het primitieve verblijf hem niet; het heeft hem een terugslag bezorgd in zijn gezondheid en is mogelijk mede oorzaak van een vroegtijdig overlijden later dat jaar.