Guus Oldenboom

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamGuus Oldenboom
GeborenAmsterdam, 17 januari 1918
Gestorven-, augustus 2013
FunctiesAmateurfilmer
Bekend vanDe BWK
Periode actief1958 - 1994
Externe infoGuus Oldenboom op het Amateurfilm Platform

Guus Oldenboom in de media
Oeuvre van Guus Oldenboom

Een bwk'er met een camera en een voorliefde voor Japan

De bwk'er

Guus Oldenboom wil als kind kapitein worden maar als hij ontdekt dat er vliegtuigen bestaan wil hij piloot worden en dat wordt hij. Verder wilde hij altijd reizen. Hij volgt de mts vliegtuigbouw in Haarlem. Met een beetje geluk weet hij onder zijn oproep voor de dienst te komen. In de Tweede Wereldoorlog zit hij ondergedoken. Om bezig te blijven ontwerpt hij vliegtuigen. Na de oorlog gaat hij bij de KLM aan de slag op het technisch bureau in Den Haag en solliciteert al snel als boordwerktuigkundige. Hij verdient in no time vier banden. Hij vliegt de DC-4, de Constellation en de DC-8. In 1974 gaat hij met pensioen bij de KLM. Daarna vliegt hij nog bij Martinair en de SLM. Hij vindt het zalig om te reizen rond de wereld.

De filmer

In 1958 maakt hij zijn eerste film, over Tokyo. In New York koopt hij een Kodak-camera en filmt meteen met geluid. Hij wordt lid van de KLM-filmclub en begint met filmen. Hij woont geen bijeenkomsten bij maar projecteert er zijn films. Hij draait ook veel voor andere verenigingen en filmclubs.

Eigenlijk vindt hij alles leuk aan filmen. Het filmen zelf, het monteren om een verhaal te maken, het geluid erbij maken en het projecteren, het laten zien.

De japanofiel

In 1965 verblijft hij drie maanden in Tokyo en begint hij er met filmen. Daarvoor heeft hij veel over Japan gelezen. Later maakt hij nog veel reizen met zijn vrouw naar het land. Elke keer filmt hij ook. Hij voelt zich er thuis en is er gelukkig. Hij gelooft in reïncarnatie en denkt dat hij er in een vorig leven gewoond heeft. De mensen vindt hij aardig, maar Oldenboom heeft wel moeite met de cultuur, met name de hiërarchie.

Zijn voornaamste films

Het oeuvre van Oldenboom bestaat voornamelijk uit reisfilms en documentaires. Hij heeft slechts een enkele film in Nederland gemaakt: Delft, Kermis, De Efteling en De Veluwe in twee delen. Zijn voornaamste films zijn De BWK, dat een overzicht geeft van de opleiding tot boordwerktuigkundige bij de KLM in een DC-8. Pa Mai Tai - Thai silk is een documentaire over een klein dorpje in Bangkok. Het hele dorp maakt zijden stoffen voor een bepaalde winkel. Schatten van de zee is een film over de Japanse parelcultuur. Je ziet hoe meisjes naar de oesters duiken, hoe de kern wordt geïmplanteerd en de verwerking van de parels. Hai dozo (Japans voor alsjeblieft) gaat over (het vervoer van) de mensenmassa in Tokyo.

Zijn laatste film is een poppenfilms Ooka en de zakkenrollers, gebaseerd op een Japanse legende. Hij heeft er plezier in. Hij hoeft er de deur niet voor uit en is toch bezig met de Japanse cultuur.