Hadimassa

Uit B&G Wiki
Periode1967 - 1972
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSatire
Decennia1960-1969,
1970-1979
MediumTelevisie
GalleryGallery
TriviaTrivia

Hadimassa.jpg

Beschrijving

Controversieel satirisch programma bestaande uit sketches en liedjes. Hadimassa geeft commentaar op nieuwe ontwikkelingen in de samenleving. Dat gebeurt met vaak scherpe grappen die niet iedereen kunnen bekoren. Tal van grote namen werken aan het programma mee, zoals Kees van Kooten, Wim de Bie, Annemarie Oster en Ton van Duinhoven.

Berucht is de reeks "Weerzinwekkende gesprekken" waarin grappen worden gemaakt over minderheden. Een grap over joden loopt zo uit de hand dat VARA-chef Piet te Nuyl publiekelijk zijn excuses aanbiedt. Het zijn grappen in de trant van: "Weet je waarom er zoveel negermoppen bestaan?" Antwoord: "Omdat er nog maar zo weinig joden zijn".

Het programma is vier seizoenen lang op televisie te zien, tussen 1968 en 1972. Wim de Bie en Kees van Kooten schrijven de meeste teksten. In het laatste seizoen wordt Hadimassa opgenomen met publiek in de studio en heeft het voor het eerst een presentator: Tim Krabbé.

Hadimassa in Montreux

Een special uit 1970 gaat naar Montreux om mee te dingen naar een Gouden Roos. Hippies Kees en Wim zingen de blues op de Dam in Amsterdam. Ton van Duinhoven houdt zich schuil in een schilderij van Rembrandt. Om de buitenlandse jury op weg te helpen zijn Engelse tussenteksten gemonteerd.

Hadimassa Luxe Editie

Het afscheid van Hadimassa wordt op 19 september 1972 luxe gevierd door alle medewerkers die ooit een gastrolletje hebben gespeeld.

In de Rood-Chinese Ambassade wordt Ton van Duinhoven aan de tand gevoeld. Kees en Wim over seksuele voorlichting naar aanleiding van de zogenaamde AVRO-seks.

Makers

Presentatie Tim Krabbé (1972)

Acteurs Yoka Berretty (gastrol in 1969), Wim de Bie, Jules Croiset, Ton van Duinhoven, Kees van Kooten, Tim Krabbé, Ton Lensink, Annemarie Oster, Henk van Ulsen

Muziek Herman Schoonderwalt

Graphics Jaap Drupsteen

Decor Peter Gabriëlse

Script Hugo Brandt Corstius, Adriaan Morriën, Herman Pieter de Boer, Cees Buddingh

Kledingadviezen Marga Langeweg

Regie assistente Hanneke Kock

Teksten Wim de Bie, Kees van Kooten, Dimitri Frenkel Frank

Regie Dimitri Frenkel Frank

VARA

Achtergrondinformatie

Het VARA-programma levert regisseur en bedenker Dimitri Frenkel Frank in 1970 de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf op en lanceert de televisiecarrière van Van Kooten en De Bie.