Hans Fels

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamHans Fels
GeborenAmsterdam, 1948
FunctiesCameraman, regisseur, geluidstechnicus
Bekend vanDe omtrekkende beweging, Wim op de berg, Een zwaar hart, In Europa, Beagle
Periode actiefjaren zeventig - heden
Werkt samen metLex Runderkamp

Hans Fels in de media
Oeuvre van Hans Fels

Hans Fels gaat nadat hij zijn gynasium heeft afgerond geschiedenis studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 1978 behaalt hij zijn doctoraalexamen. Fels werkt al tijdens zijn studie in de Nederlandse filmindustrie, eerst als assistent en vanaf 1976 als zelfstandig cameraman en regisseur.

Hans behoort tot de VPRO-school, die ontstaat uit een groep Nederlandse documentairemakers die zich in de jaren zeventig rond de VPRO verzamelen. Hij werkt vanaf 1978 met grote regelmaat voor de VPRO en vanaf 1985 fulltime. Fels heeft als regisseur en cameraman voornamelijk in het buitenland gewerkt. Vanaf het begin is hij betrokken bij de VPRO buitenland programma’s als Himalaya en vooral Diogenes, dat in 1985 begint en 14 seizoenen blijft bestaan. Voor het programma Diogenes reist hij over de wereld en bericht bijvoorbeeld uit Cambodja, Vietnam, Korea, China, Taiwan, Chili, Argentinië, de Filippijnen, Panama, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en Rusland. Hij heeft vooral veel gefilmd in het Midden-Oosten. Fels werkt alle 14 seizoenen mee aan Diogenes en volgt Jan Blokker op als eindredacteur van het programma.

Hij heeft ook een aantal dramaproducties en een speelfilm op zijn naam staan naast documentaire werk . Hij is het meeste bezig met de tussenvorm van de gedramatiseerde documentaire. Voor zijn korte kinderspeelfilm De doos krijgt hij in 2005 de speciale "Europese Prijs voor de beste Kinderfilm" van de kinderjury. Een aantal van zijn films, waaronder Donker donker land en Cambodia rivisited, worden in het buitenland bekroond.

Publicaties

Een leven lang Ben Sajet (1977)

In het landschap van mijn ouders (1988)