Hans Verhagen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamHans Verhagen
GeborenVlissingen, 3 maart 1939
Functiesprogrammamaker, dichter
Bekend vanHoepla, Het Gat van Nederland, Trap naar zee
Periode actief1965-heden
Werkt samen metWim T. Schippers, Hans Keller, Henk Hofland

Hans Verhagen in de media
Oeuvre van Hans Verhagen

Tegenwoordig is Hans Verhagen vooral bekend als dichter. Als twintigjarige maakt hij de jongerenpagina Q in het AD en debuteert in 1963 als dichter met de dichtbundel Rozen & motoren. In de jaren ’60 en ’70 is hij vooral televisiemaker. In de jaren ’80 gaat Verhagen schilderen en blijft schrijven. Het gaat slecht met hem door heroinegebruik en drank. Met moeite komt hij van de verslaving af. In 2000 maakt hij een succesvolle comeback. In 2009 wordt zijn werk bekroond met de P.C. Hooftprijs.

Op televisie is hij betrokken bij de taboedoorbrekende televisie van Hoepla en maakt items voor het Gat van Nederland. In 1979 maakt hij voor de VPRO de talkshow Verhagencadabra. Dit programma wordt na vijf afleveringen gestopt.

Na 1984 maakt hij geen film- of televisieprogramma’s meer. In een interview in de VPRO gids in mei 2009 wordt de vraag gesteld of het nooit kriebelt om weer iets te maken. ‘Ja zeker, heel af en toe. Maar het is niet moeilijk om jezelf weer van die gedachte af te brengen. Want het is toch een rotwereld, die televisiewereld.‘

Door de aandacht voor de P.C. Hooftprijs is Hans Verhagen weer op televisie te zien en wordt zijn werk op themakanalen vertoond en is op televisie Hans Verhagen: archeoloog van de emotie te zien.