Hans Verhagen

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamHans Verhagen
GeborenVlissingen, 3 maart 1939
GestorvenAmsterdam, 10 april 2020
Functiesprogrammamaker, dichter
Bekend vanHoepla, Het Gat van Nederland, Verhagencadabra, De trap naar zee
Periode actief
Werkt samen metWim T. Schippers, Hans Keller, Henk Hofland


Als twintigjarige maakt Hans Verhagen de jongerenpagina Q in het AD. Hij debuteert in 1963 als dichter met de dichtbundel Rozen & motoren. In de jaren 60 en 70 is hij vooral televisiemaker. In de jaren 80 gaat Verhagen schilderen en blijft schrijven. Het gaat slecht met hem door heroine- en drankgebruik. Met moeite komt hij van de verslaving af. In 2000 maakt hij een succesvolle comeback als dichter. In 2009 wordt zijn werk bekroond met de P.C. Hooftprijs.

Op televisie is hij betrokken bij de taboedoorbrekende televisie van Hoepla en maakt hij items voor Het Gat van Nederland. In 1979 maakt hij voor de VPRO de talkshow Verhagencadabra. Dit programma wordt na vijf afleveringen gestopt.

Na 1984 maakt hij geen film- of televisieprogramma’s meer. In een interview in de VPRO-gids in mei 2009 wordt de vraag gesteld of het nooit kriebelt om weer iets te maken. ‘Ja zeker, heel af en toe. Maar het is niet moeilijk om jezelf weer van die gedachte af te brengen. Want het is toch een rotwereld, die televisiewereld.‘

Door de aandacht voor de P.C. Hooftprijs is Hans Verhagen is 2009 weer op televisie te zien en wordt zijn werk op themakanalen vertoond. Ook wordt de documentaire Hans Verhagen: archeoloog van de emotie van Fons Dellens door de VPRO uitgezonden. In de documentaire, die gedraaid is in zijn geboortestad Vlissingen en in zijn woonplaats Amsterdam, legt hij verbanden tussen poëzie en televisie.