Hella de Jonge

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamHella de Jonge
GeborenDen Haag, 21 april 1949
FunctiesVormgever auteur, beeldend kunstenaar
Bekend vanDe mythe en andere shows van Freek de Jonge
Periode actief1980 - heden
Werkt samen metFreek de Jonge, Robert Jan Stips, Emmy Verheij
Externe infoWebsite Hella de Jonge

Hella de Jonge in de media
Oeuvre van Hella de Jonge

Hella de Jonge is vooral bekend geworden als de vrouw van Freek de Jonge, maar ze heeft als vormgever meer in haar mars. In 1980 vraagt Freek haar om de aankleding te verzorgen van zijn eerste solovoorstelling De komiek. Al gauw groeit de bemoeienis van Hella met het werk van Freek.

Naast het ontwerpen en maken van kostuums bepaalt ze ook - vaak in nauw overleg met Freek - het toneelbeeld van de verschillende producties. In 1983 treedt ze voor het eerst meer op de voorgrond door de cabaretier in het slotnummer van De mythe op de viool te begeleiden, en vanaf Het damestasje (1986) verzorgt Hella tevens het lichtplan en bedient ze het licht tijdens de voorstellingen. De vrouw die al muze, klankbord, organisator, violist, kostuum- en decorontwerper is, wordt door Freek vanaf dit moment ook liefkozend 'mijn licht' genoemd.

In de jeugd van Hella de Jonge (Den Haag, 1949), dochter van auteur Eli Asser en Eva Asser Croiset, staat creativiteit voorop. Vanaf haar achtste jaar speelt Hella viool en ze is zo vaardig met naald, draad en breimachine dat ze op 16 jarige leeftijd al geld verdient door zelfgemaakte jurken te verkopen aan winkels in de Amsterdamse PC Hooftstraat. Op haar zeventiende wordt ze toegelaten op de Rietveld Academie en na een basisjaar volgt ze de studierichting edelsmeden en (een blauwe maandag) mode. Later voegt ze daar nog een specialisatie keramiek en de lerarenopleiding aan toe.

Om haar studie te bekostigen, werkt Hella als professioneel danseres. Maar haar werk bij de Snip & Snaprevue geeft ze uiteindelijk op omdat ze het niet leuk vindt om zelf in Tilburg te staan terwijl Freek in Groningen optreedt.

Na de Rietveldacademie - en ook als de kinderen geboren zijn - is ze blijven werken. Ze heeft korte tijd een winkeltje van eigen sieraden, ze heeft les gegeven en ze exposeert beelden (in keramiek en brons).

In 2006 publiceert Hella de Jonge het boek “Los van de wereld”. In dit boek wordt het leven van een tweede generatie Joods kind en de daarmee gepaard gaande problemen op openhartige wijze beschreven. De tegenstelling tussen de uiterlijk zo vrolijke tekstschrijver en scenarist Eli Asser en de werkelijke gezinssituatie van twee ouders met een onderduik verleden is groot.