Henk Tilder

Uit B&G Wiki
Tilder, ca 1962

NaamHenk Tilder
Geboren, 6 mei 1940
Functiesontwerpassistent, decorontwerper, architect
Bekend vandecors Sesamstraat, Geef je ouders maar weer de schuld
Periode actief1962-1991
Werkt samen metFrans Lasès, Aart Staartjes, Hemmo B Drexhage
Externe infoEnkele decorschetsen van Tilder zijn te zien op Vormvan vermaak.nl


Oeuvre van Henk Tilder

Henk Tilder werkt na een architectuur opleiding vanaf 1962 bij de Hoofdafdeling Decorbouw van de NTS. In 1963 maakt hij de overstap naar de Afdeling Decorontwerp. Gelijktijdig met Martien van den Dijssel en Tijmen de Bree volgt hij de avondopleiding kunstacademie aan de Artibus in Utrecht. Op de afdeling groeit hij vervolgens door van ontwerpassistent naar decorontwerper. In september 1991 neemt hij, vooruitlopend op de aankomende bezuinigingen bij het NOB, afscheid om als zelfstandig architect en technisch tekenaar te beginnen.

Het meest bekende decor van Tilder is ongetwijfelt dat voor Sesamstraat. Tilder ontwerpt de bekende straat die enkele malen per jaar in de studio opgebouwd wordt. In de loop van de 28 seizoenen worden er huizen en andere elementen toegevoegd of veranderd door Tilder en later ook door Lilian Dool.

Een decor waar Tilder met veel plezier aan terugdenkt is dat voor Geef je ouders maar weer de schuld van Aart Staartjes. Het is zoals hij dat noemt "schmieren in vormgeving" in deze VPRO-jeugdserie in de traditie van J.J. de Bom voorheen de Kindervriend en De Stratemakeropzeeshow. Een ander jongerenprogramma waar Tilder een indrukwekkend decor voor ontwerpt, is Lange Jaap. Hiervoor wordt in een van de loodsen op het NDSM terrein in Amsterdam Noord een asfaltweg, een vijver en zandstrand aangelegd. Tilder zelf drijft tijdens de opnames als figurant in een bootje rond.

Daarnaast ontwerpt Tilder decors voor een aantal drama-series en eenakters, zoals televisiebewerkingen van de verhalen van Yvonne Keuls en Herman Pieter de Boer.