Henk Vermolen - Een illustrator en een wereld in beweging

Uit B&G Wiki

Henk Vermolen - Een traditionele illustrator en een wereld in beweging

Auteur: Grietje M. Hoogland

Opleiding: Master Comparative Arts and Media Studies, Vrije Universiteit Amsterdam

Jaar: 2011

Onderwerp: Het illustratieve televisiemateriaal gemaakt door Henk Vermolen in een brede context van intermedialiteit

Volledige tekst (PDF)

Samenvatting:

Onderzoek naar hoe het niet-bewegende illustratieve werk van Henk Vermolen bijdraagt aan een op tijd gebaseerd medium als televisie.

Fragment uit conclusie:

“Henk Vermolen (1934-2010) leefde in een periode van verandering. Toen hij begon te werken bij de NTS in 1961 was illustratie een hele gebruikelijke toevoeging aan televisie; met name voor kinderprogramma’s maakten illustratoren tekeningen die direct gefilmd werden om binnen zo’n programma getoond te kunnen worden. In een hele serieuze stijl maakte Vermolen vele illustraties voor – met name bijbelse – televisieprogramma’s, zoals Logboek en Achtergronden van de bijbel. Tijdens zijn carrière ontstonden meer en meer mogelijkheden richting animatie, maar Vermolen koos ervoor om zich niet te specialiseren in dit vak. In plaats daarvan experimenteerde hij met diepte in zijn illustraties, door maquettes te maken, en gelaagde illustraties zoals Kleine Isar, Oude testament Esau en Jacob en Pak je prentenboek. Natuurlijk maakte hij ook ‘traditionele’ illustraties, bijvoorbeeld voor Herkent U deze melodie?, Sesamstraat en Donderslag. Intussen werd zijn stijl steeds kleurrijker en vrolijker, met vaak een sprankje humor. Tot het einde van zijn televisieloopbaan in 1989, wanneer de meeste grafisch ontwerpers in het bedrijf (nu het commerciële NOB) verscheidene digitale technieken onder de knie gekregen hadden, bleef Vermolen bij zijn traditionele illustratietechnieken. (...)

Het televisiewerk van Henk Vermolen dat in de archieven ligt van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft de basis gevormd voor deze scriptie, waarin ik de eigenschappen van televisie illustratie onderzoek, me richtend op de volgende onderzoeksvraag:

Hoe dragen de niet-bewegende illustraties van televisie illustrator Henk Vermolen bij aan een op tijd gebaseerd medium als televisie?

Kijkend naar de relatie tussen televisie illustratie en animatie enerzijds, en tussen tv-illustratie en boekillustratie anderzijds hoop ik een breder kader te creëren om televisie in te plaatsen.”