Henny Hogenbijl

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamHendrik Casper Hogenbijl
GeborenHaarlem, 29 januari 1907
GestorvenLeiden, 23 november 1981
Functiesamateurfilmer
Bekend vanDe krant, Expo people, Marocco
Periode actief1954-1981
Externe infoHenny Hogenbijl op het Amateurfilm Platform

Henny Hogenbijl in de media
Oeuvre van Henny Hogenbijl

Henny Hogenbijl volgt in Leiden zijn vader op in diens muziekhandel aan de Oude Groenmarkt. Samen met zijn vrouw Ada Flink bouwt hij deze uit tot een bedrijf dat in Haarlem enig in zijn soort is en ook ver daarbuiten grote bekendheid verwerft.

In zijn vrije tijd houdt Hogenbijl zich bezig met het maken van amateurfilms. In zijn filmclub, de Haarlemse Smalfilm Liga, weet hij zich menigmaal te onderscheiden. Ook op verschillende filmfestivals behaalt hij prijzen. De vele reizen die hij samen met zijn vrouw maakt legt hij vast in filmverslagen, waarin vooral zijn fascinatie opvalt voor "de mens in de zoeker", de observatie van de mens in zijn eigen natuurlijke omgeving.

Tijdens een verblijf in Israël wordt hij ziek. Terug in Nederland, overlijdt hij, 74 jaar oud. De amateur-cineast Hogenbijl laat een schat aan films na. Na zijn dood wordt, conform zijn testament, een stichting opgericht die jaarlijks (vanaf 1993 tweejaarlijks) de Hogenbijlprijs uitreikt, bestaande uit een geldbedrag en een kunstvoorwerp, aan personen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van klassieke muziek en de amateurfilm.