Herbert Joeks

Uit B&G Wiki
Herbert Joeks in De geest van kerstmis 1958

NaamHerman Jozef van Hugten
GeborenAmsterdam, 26 november 1915
GestorvenAmsterdam, 28 juli 1993
Functies cabaretier, zanger, acteur
Bekend vanDe bonte dinsdagavondtrein, MiMoZa, Negen heit de klok, Het wonderlijke leven van Willem Parel, Fanfare, Pipo de Clown
Periode actief1945-1980
Werkt samen metRens van Dordt, Herman Tholen, Gerard Walden, Berry Kievits, Koos van der Velde
Media
Audio fragmentenAudio.png

Herbert Joeks in de media
Oeuvre Herbert Joeks

Herbert Joeks speelt in zijn jeugd amateurtoneel, maar wordt verkoper in een modemagazijn. Om in 1943 aan tewerkstelling in Duitsland te ontkomen treedt hij in dienst van het Cabaret Trianon onder leiding van Dolly Dolores.Hij houdt conferences en zingt Weense liedjes. Uiteindelijk duikt hij toch onder.

Na de bevrijding gaat hij werken in het revuegezelschap van Rens van Dordt. Na enkele maanden komt hij terecht in het gezelschap van Herman Tholen, Gerard Walden en Berry Kievits. Hij maakt ook deel uit van het gezelschap Faveur. Hij treedt op voor Canadese militairen.

Van 1947 tot 1950 is hij verbonden aan het Theater Plezier van Floris Meslier. Hij krijgt veel radiowerk te doen, waaronder De bonte dinsdagavondtrein, Mimoza en Negen heit de klok.

In 1951 komt hij terecht bij de Snip en Snap Revue. In 1955 treedt hij toe tot de vaste toneelkern van de Nederlandse Televisiestichting. In drie jaar speelt hij honderd rollen! De kern wordt in 1958 ontbonden. Als freelancer blijft hij veel voor de televisie doen in amusementsprogramma’s, cabaretuitvoeringen en toneelstukken.

Daarnaast treedt hij op in het theater en in films als Sterren stralen overal, Het wonderlijke leven van Willem Parel, Fanfare, De zaak MP. Verspreid over de periode 1958 - 1980 vertolkt hij in de kinderserie Pipo de clown op televisie de figuur van de legendarische indiaan Klukkluk.

Van 1974 tot begin jaren tachtig trekt hij met het revuegezelschap van Koos van der Velde door het land. Voor kinderen komt hij met de zeer populaire Klukkluk op de planken.