Het huishouden van Jan Steen

Uit B&G Wiki
Periode1984-1985
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma
Decennia1980-1989
Lengte58'22
Mediumtelevisie
Externe infoKinderTV.Net

Shot


Beschrijving

Het huishouden van Jan Steen is een kinderprogramma dat is uitgezonden op de zondagavond bij de VPRO. Het is een voorloper van het huidige Villa Achterwerk. Het huishouden van Jan Steen draait om Jan Steen, een man met een groot huis waar kinderen bij elkaar komen om snoepjes te eten en video's te kijken. Andere rollen zijn voor buurman Grind en toneelspeelster mevrouw Kei.

Jan Steen vermaakt de kinderen met allerlei activiteiten, maar het liefst willen de kinderen 'video-en'. De functie van dit programma is dan ook het tonen van allerlei kinderfilmpjes en dit tot één geheel te maken door er dus een huishouden omheen te maken, waardoor de kleine kijkers het idee hebben dat ook zij een heel uur op bezoek waren in het huis van Jan Steen. De video's vertonen vaak educatieve films die gaan over wetenschappelijk gebeurtenissen zoals de ontdekking van stroom. Thema's als liefde en dood komen ook in de video's voor, waardoor de kijkers hiermee in aanraking komen en zodoende meer kennis opdoen, terwijl er ook leuke activiteiten in het huishouden plaatsvinden.

Makers

Presentatie Arje Plas, Burny Bos

Redactie Burny Bos, Trudy van Keulen

Regie Ruud de Bruyn

Productie Ine Waltuch

VPRO.

Achtergrondinformatie

Het huishouden van Jan Steen zet de toon voor het concept van een kinderblok: een uurtje in de week alleen televisie voor kinderen. Burny Bos ontwikkelt het concept samen met Trudy van Keulen. Met Het huishouden van Jan Steen staat het concept kinderblok nog in de kinderschoenen; er is nauwelijks eenheid door de onderbrekingen van andere programma's. Het concept wordt verder doorgevoerd en er komen programma's als Bij Nieuwegein rechtsaf en uiteindelijk het langdraaiende Villa Achterwerk.
De site van Villa Achterwerk geeft de ontwikkeling van dit kinderblok weer.