Historie radio 1895 - 1919

Uit B&G Wiki
Datum Event
1895 Voor het eerste wordt er een draadloos bericht verzonden. Radiopioneer Guglielmo Marconi brengt een boodschap over vanuit zijn ouderlijk huis in Bologna. Dit gebeurt over een afstand van een paar kilometer.
24-12-1906 Voor het eerst wordt een menselijke stem door de ether gezonden. De Canadees Reginald A. Fessender verzendt een vrouwenstem die Händels "Largo" zingt. Marconisten op schepen in de buurt zijn verbaasd dit te horen, in plaats van een morsebericht.
06-11-1919 De eerste Nederlandse radio-uitzending vindt plaats. Ingenieur Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda, van het Radiotelefonie Zendstation der Nederlandsche Radio Industrie, verzorgt de uitzending van een drie uur durende Radio Soirrée Musical. Door regelmatige uitzendingen hoopt hij de verkoop van radiotoestellen aan particulieren te bevorderen.
Acht uur 's avonds is de mars Turf in je ransel de eerste plaat die door de Nederlandse ether schalt. Ave Maria en Een meisje dat men nooit vergeet (Koos Speenhoff) volgen hierop.


(Bron: RTV Dossier)