Holland Michigan
Onbekende beelden van het Oranjehuis zijn te zien in deze aflevering van Andere tijden op 6 september 2005. De redactie trof ze aan in het plaatsje Holland, in de Amerikaanse staat Michigan. Daar is sinds begin jaren veertig een dependance van het Nederlands Informatie Bureau geopend. Over de activiteiten van dat bureau gaat deze uitzending, die in het teken staat van beeldvorming tijdens de Tweede Wereldoorlog, het staatsbezoek van 1952 en Nederlands erfgoed in den vreemde.
Het bureau werd in 1941 opgericht om de beeldvorming over ons land in de Verenigde Staten te bevorderen. In 1941 was de achterliggende bedoeling vooral om dat machtige land over te halen mee te doen aan de oorlog en dus aan de bevrijding van West Europa. Later werkte het bureau mee aan fondswervingscampagnes voor de wederopbouw van Nederland.
Meer dan zestig jaar na dato ligt in datzelfde Holland nog steeds de hele nalatenschap van het Nederlands Informatie Bureau. Van de eerste acties om financiële steun te krijgen van de Amerikanen tot het staatsbezoek van koningin Juliana in 1952 en nog veel meer. De inwoners van Holland zijn trots op het Nederlandse erfgoed, ze koesteren de traditie van tulpen, klompen, molens en bijna 60 protestantse kerken.
Het Oranjehuis speelt er nog altijd een grote rol. In het Holland Museum herinnert veel aan de koninklijke familie, en in het archief komen filmbeelden tevoren die we hier niet kenden: prins Bernhard bijvoorbeeld die zijn kinderen overhoort bij de Engelse les en balspelende prinsesjes in de gangen van Soestdijk.