Jan Broeksz

Uit Beeld en Geluid Wiki
(Doorverwezen vanaf J.B. Broeksz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Broeksz

NaamJohannes Bartholomeus Broeksz
GeborenAmsterdam, 12 februari 1906
GestorvenHilversum, 19 november 1980
Functies omroepbestuurder
Bekend vanVARA, Nederlandse Radio Unie, Federatie van Omroepverenigingen, NTS
Periode actief1929-1971
Media
Audio fragmentenAudio.png

Jan Broeksz in de media
Oeuvre Jan Broeksz

Jan Broeksz volgt na de HBS twee jaar staatshuishoudkunde en economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is enige tijd werkzaam in het verzekeringsbedrijf en de makelaardij. In 1929 komt hij als eerste bediende bij de VARA. Hij klimt op tot chef de bureau, tevens chef van de afdeling sport en actualiteiten. Als bij het uitbreken van de oorlog in 1940 de bestuursleden Lebon en Sluijser naar Londen uitwijken, wordt hij tot bezoldigd bestuurder benoemd. Hij treedt af, als de VARA onder toezicht van de NSB-er Rost van Tonningen wordt gesteld.

In maart 1941 treedt hij in dienst van de PTT met de opdracht een controledienst op te zetten voor de betaling en inning van de verplichte luisterbijdrage. Hij blijft tot september 1944.

Vanaf 1942 neemt hij deel aan besprekingen over het naoorlogse omroepbestel. In mei 1944 richten figuren uit de vooroorlogse omroepen de Federatie van Omroepverenigingen op; Broeksz wordt voorzitter. Na de oorlog komt hij met succes voor de rechten van de vooroorlogse omroepen op. In 1947 worden die organisaties als autonome zendgemachtigden in ere hersteld onder aanvaarding van de Nederlandse Radio Unie als gezamenlijkheidorgaan met een breed werkterrein. Broeksz wordt binnen de NRU programmacommissaris, belast met de zorg voor de gezamenlijke programma’s, de radiokoren en –orkesten en de hoorspelkern. Bij de VARA is hij omroepsecretaris, belast met zorg voor het radioprogramma. Hij werkt mee aan de komst van de Nederlandse Schoolradio.

In 1951 wordt hij medebestuurder van de Nederlandse Televisie Stichting. In 1969 – bij de samenvoeging van de NRU en de NTS tot Nederlandse Omroep Stichting (NOS) - wordt hij vice-voorzitter van dit instituut. Hij vertegenwoordigt Nederland sinds 1950 in de European Broadcast Union. Jarenlang is hij daarvan de president (tot 1971). Van 1966 tot 1971 is hij voorzitter van de VARA.

Van 1935 tot 1962 vertegenwoordigt hij de sociaal-democraten in de Hilversumse gemeenteraad. Van 1956 tot 1980 is hij lid van de Eerste Kamer voor de PvdA, vanaf 1969 als fractievoorzitter. Van 1971 tot 1979 is hij lid van het Europees Parlement. Voorts is hij bestuurslid van het Holland Festival, de Raad voor de Kunst en het Concertgebouworkest. Hij wordt tweemaal koninklijk onderscheiden.