Jaap de Heer

Uit B&G Wiki
Jaap de Heer

NaamJaap de Heer
GeborenNijmegen, 3 april 1913
GestorvenAmersfoort, 15 februari 2000
Functiesamateurfilmer
Bekend vanHet ontwaken der stad, Bridge
Periode actief1930-1955
Externe infoJaap de Heer op het Amateurfilm Platform

Jaap de Heer in de media
Oeuvre van Jaap de Heer

Het vastleggen van de wereld om hem heen is bij Jaap de Heer vroeg begonnen. Zijn vader is vertegenwoordiger van C.A. Ivens, later CAPI. Hier krijgt De Heer op zesjarige leeftijd zijn eerste fototoestel. Hij verhuist naar Amsterdam en wordt op 16-jarige leeftijd leerling in de winkel van CAPI in de Amsterdamse Kalverstraat. Hier ontmoet hij Joris Ivens, die hem enthousiast maakt voor het smalfilmen. Nadat zijn ouders naar Rotterdam zijn verhuisd, wordt De Heer actief lid van de Nederlandse Smalfilm Liga. Hij behoort onder meer tot de vriendenkring van voorzitter Leo Krijn, de filmende tandarts Johann G. Hunningher en Dick Boer, uitgever van het maandblad Het Veerwerk. Hij komt in dienst van Gevaert, een dienstverband dat door de oorlog noodgedwongen wordt beëindigd.

Met zijn vrouw overleeft hij de kampen Westerbork en Bergen-Belsen, onder meer door zijn fotografische werkzaamheden. Na de oorlog wordt hij directeur bij Hijmans Fotohandel in Den Haag. Rond 1950 vertrekt De Heer naar Singapore waar hij bij de Trading Company Holland werkzaam is als hoofd van de foto-importafdeling. Na zo'n vijf jaar keert hij terug naar Nederland. Hij wordt medeoprichter en directeur van Transcontinenta (o.a. import Anscofilms). In 1964 wordt hij internationaal verkoopleider bij de fotografische industrie DALCO in Soestduinen en in 1968 sticht hij zijn eigen PR-bureau en later ook zijn succesvolle congresbureau Congresco. Hij is met zijn vrouw Helena in Soest blijven wonen en is in 2000 op bijna 87-jarige leeftijd overleden. Zij overleefde hem nog 6 jaar.

Zijn 16mm filmcollectie bevat onder andere Het ontwaken der stad uit 1930 en Bridge, waarmee hij in 1936 een 3e prijs behaalt bij de Nederlandse Smalfilm Liga.