Jan-Willem Wirtz

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamJan-Willem Wirtz
GeborenUtrecht, 31 augustus 1974
FunctiesProducent, Regisseur
Bekend vanOom Henk, Kansloos, Broken English spoken here, Op z'n Hollands, Vlotter
Periode actief1996 - heden
Werkt samen metPiet-Harm Sterk

Jan-Willem Wirtz in de media
Oeuvre van Jan-Willem Wirtz

Jan-Willem Wirtz rondt de studie Audiovisuele Media af aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht. Vervolgens doet hij zijn masteropleiding Film en Television Production (European Media Master of Art) aan de Universiteit in Plymouth, Engeland. Na zijn afstuderen wordt hij via via benaderd door een bedrijf, met de vraag of hij een filmpje in elkaar wil zetten. Hij heeft namelijk tijdens zijn stages al verschillende opdrachtfilms gemaakt. Al snel wordt hij benaderd door grote bedrijven als Phillips en KPN die graag een opdrachtfilm bij hem afnemen. Hij zegt zelf per ongeluk in het wereldje terecht te zijn gekomen. Wat hij vooral fijn vindt aan opdrachtfilms is dat ze in een relatief korte doorlooptijd worden geproduceerd.

Wirtz begint zijn loopbaan bij Shooting Star. Hij werkt mee aan onder andere de speelfilm Left luggage van Jeroen Krabbé en aan de kinderfilm Vrijmarkt van Hans Hylkema. Hij is ook als marketingadviseur betrokken bij filmreleases van Paradiso Filmed Entertainment (o.a. marketing voor Blairwitch Project, Rush Hour en Happiness).

Samen met Piet-Harm Sterk, die ook aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht is afgestudeerd, richt hij in 1996 het bedrijf Stetz op. Bij Stetz is Jan-Willem behalve mede-eigenaar ook regisseur en producent van de opdrachtfilms. Het succes van Stetz ligt volgens hen vooral aan hun nadruk op het ontdekken van relevante en verrassende concepten binnen elk verhaal. Van een super complexe experience ruimte tot een pakkende korte film. Doordat ze steeds met verschillende bedrijven werken blijft het werk als producent uitdagend. Ze doen er alles aan om samen met de opdrachtgevers een bijzondere productie te maken. Jan-Willem werkt voor de Nederlandse Spoorwegen, VPRO, Staatsbosbeheer, Air France/KLM, Natuurmuseum Fryslan, het Zuiderzeemuseum, GVB, Zonmw, Nuffic, NISB, Bonusan, Port of Amsterdam, IdtV, KPN, Philips, Pon, ProRail, de Belastingdienst en nog vele andere opdrachtgevers. In 2012 wint Stetz de Zilveren Doflijn voor één van hun producties voor de NS.

Na 17 jaar samenwerken is in 2013 de energie uit de samenwerking. Stetz wordt Wirtz. Jan-Willem Wirtz werkt met een vaste, grote kern van freelancers en stelt per opdracht een team samen met daarin de beste mensen voor die specifieke opdracht.