Jan Renes

Uit B&G Wiki
Renes in zijn materialenmagazijn, 1983

NaamJan Renes
Geboren, 1934
Functiesontwerpassistent, materiaalman van de Afdeling Decorontwerp
Bekend van
Periode actief1962 - 1992


Jan Renes wordt op 1 oktober 1962 ontwerpassistent op de Afdeling Decorontwerp van de NTS.

Vanaf 1972 wordt Renes benoemd tot Materiaaladviseur van de ontwerpgroep. Hij adviseert de afdeling Inkoop over de aanschaf van spullen die nodig zijn voor decors, onderhoudt nauw contact met de afdeling Rekwisieten en fungeert voor de decorontwerpers als vraagbaak op het gebied van materialen.

Renes beschikt over een uitgebreide monsterkamer waar voorbeelden van stoffen, behang, vloeren en folders en catalogi met duizenden producten uitgestald zijn. Hij onderhoudt de relaties met leveranciers en fabrikanten, bezoekt vakbeurzen en bedrijven. Hij is op de hoogte van alle ontwikkelingen in de theater en etalage-branche. Vaak weet hij producten voor niet te regelen, want de meeste bedrijven zien hun producten graag op televisie.

De decorontwerpers kunnen bij Renes terecht voor de meest uiteenlopende zaken: tuinhekken, bouwmaterialen, cafe-meubels, elecrische apparaten, gipsornamenten, hang- en sluitwerk, kermistoestellen, keukens, landbouwgereerdschap, bewegwijzering, medische instrumenten, spiegels, steigers, zonwering, zwembaden. Als het niet al aanwezig is in de rekwisieten-magazijnen, weet hij het allemaal te vinden en dat scheelt de ontwerpers veel tijd.

Vanwege zijn goede contacten met leveranciers is hij de aangewezen man om de NOS te vertegenwoordigen op de jaarlijkse MIP televisiebeurs in Cannes. Van 1982 tot en met 1988 ontwerpt hij de beursstands van de NOS en is hij aanwezig op de beurs.

Na de privatisering van de Afdeling Decorontwerp is er geen geld meer voor de monsterkamer en materiaaladviseur. De funcie van Renes wordt opgeheven.