Jean van de Velde

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJean van de Velde
GeborenBakavu, Kongo, 14 maart 1957
Functiesregisseur, scenarioschrijver
Bekend vanDe kleine blonde dood, All Stars, Wit licht
Periode actief1980 - heden
Werkt samen metLeon de Winter, Rene Seegers, Rolf Koot, Marco Borsato

Jean van de Velde in de media
Oeuvre van Jean van de Velde

Jean van de Velde woont met zijn Belgische vader en Nederlandse moeder tot 1960 in Kongo. Het gezin moet vertrekken als de onafhankelijkheidsstrijd begint en komt terecht in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Op zesjarige leeftijd wordt Van de Velde door zijn ouders naar Nederland gestuurd om hier naar school te gaan. Na twee maanden bij zijn oom en tante in Hilversum gaat hij terug vanwege de heimwee. Op achtjarige leeftijd komt hij opnieuw in Nederland op een internaat in Amersfoort. De middelbare school volgt hij in eerste instantie het Gymnasium op een internaat in Vught. Als hij in de derde zit, komt zijn moeder terug naar Nederland en woont hij met haar in Utrecht.

Na de middelbare school besluit Jean van de Velde naar de filmacademie te gaan, waar hij tot zijn eigen verbazing wordt aangenomen. Met medestudenten Leon de Winter en Rene Seegers maakt Van de Velde tijdens de studie een aflevering voor Beeldspraak. Ze besluiten vervolgens de studie te staken en beginnen De Eerste Amsterdamse Filmassociatie. Het doel is om gezamenlijk speelfilms te maken, de eerste is De verwording van Herman Durer, gebaseerd op de roman van De verwording van de jongere Durer van Leon de Winter.

In 1985 breekt Van de Velde met zijn compagnons. Hij besluit zich toe te leggen op het schrijven, onder andere van de scenario’s voor Van geluk gesproken en De flat. Met de verfilming van Boudewijn Buch’s roman De kleine blonde dood is Jean van de Velde ook weer actief als regisseur.

Jean van de Velde heeft een gevarieerd oeuvre met successen als All Stars, de politiefilm Lek, de moderne filmversie van Floris en in samenwerking met Marco Borsato de film Wit licht. Zijn films zijn onder andere bekroond met Gouden kalveren. De film All Stars is in vele landen tot een remake gemaakt en leidt in Nederland tot de gelijknamige succesvolle televisieserie.