Jessica Gorter

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJessica Gorter
Geboren,
Functiesdocumentairemaker
Bekend vanPiter, 900 DAGEN
Periode actiefjaren 90 - heden
Werkt samen metFrank Gorter
Externe infoWebsite 900 DAGEN,
Website Jessica Gorter

Jessica Gorter in de media
Oeuvre van Jessica Gorter

Jessica Gorter studeert scenario/regie documentaire en montage aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Daarna gaat ze aan het werk als zelfstandig filmmaakster en regisseert en produceert ze verscheidene documentaires waaronder Piter, No goods today en Ferryman across the Volga. Voor de theatervoorstelling Quarantaine van Huis aan de Amstel maakt ze een serie portretten van overlevenden van het beleg van Leningrad. Haar films zijn in binnen- en buitenland op filmfestivals en televisie vertoond.

Naast haar werk als documentairemaker werkte ze als regisseur voor diverse televisie programma’s en monteert ze verscheidene documentaires.

In de winter van 1990, kort na de val van de muur, reist Gorter voor het eerst naar Sint Petersburg. Zij is onder de indruk van de stille revolutie die zich daar voltrekt en blijft vanaf die tijd de ontwikkelingen van deze stad en haar inwoners op de voet volgen. Hieruit komt haar eerste lange documentaire Piter voort. Het is een intiem portret van de stad, aan de hand van zeven van haar inwoners. De film, die Jessica zelf regisseert, draait en produceert gaat in première op het Internationale Film Festival in Rotterdam en wordt aan verscheidene Europese televisiestations verkocht.

900 DAGEN is haar tweede lange documentaire over het beleg van Leningrad. De film geeft een indringend beeld van de worsteling van enkele overlevenden met de heldenmythe rond dit beleg, die door de Russische autoriteiten aan de Russen wordt opgedrongen, en de gruwelijke werkelijkheid waarover zij al jaren niet mogen spreken. De film wordt zowel in Nederland als Rusland bekroond.

Onderscheidingen en nominaties

Prix de RTBF voor Ferryman across the Volga

Prijs voor beste Nederlandse documentaire op het IDFA en de speciale juryprijs voor lange documentaire op het ArtDocFest 2011 in Moskou voor 900 DAGEN