John Scheien

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamJohn Scheien
Geboren, 1953
Functies ontwerpassistent, technisch tekenaar
Bekend van
Periode actief1985-2020
Werkt samen metHarald Kassies, Misjel Vermeiren, Dirk Debou


Scheien werkt na zijn MTS Bouwkunde in 1983 in Limburg bij enkele architectenbureau's. In de economische crisis lukt het hem niet vast werk te vinden en daarom besluit hij in 1985 te reageren op een vacature 'boven de rivieren', bij de NOS die voor de afdeling Decorontwerp een 'ervaren konstructeur/tekenaar' zoeken. Omdat hij doof is, besluit hij een stapel tekeningen mee te nemen om te laten zien wat hij kan. Op deze manier kan hij duidelijk maken dat het hem goed lukt om de ideeën van architecten en ontwerpers te vertalen in duidelijke technische tekeningen voor de bouwers. Hij wordt aangenomen.

Op de afdeling Decorontwerp is onder leiding van Reinier Spaans een kleine onderafdeling van technisch tekenaars gevormd. Naast Scheien, werken daar ook Martin van Wijk, Rob Verhoog, Arti Enkelaar en Kees van Uuden. Zij vormen de schakel tussen ontwerp en uitvoering van vaak complexe decors.

Scheien maakt de privatisering van de NOS en de Afdeling Decorontwerp in 1988 mee, blijft vervolgens in dienst van het NOB en gaat daarna over naar DutchVieuw, wat later overgenomen wordt door Chain, vervolgens United Decor, Hollandse Handen en nu Unbranded wordt. Hij neemt in deze periode geleidelijk afscheid van al zijn voormalig NOS-collega’s die met pensioen gaan of voor zichzelf beginnen. Van de oude Afdeling Decorontwerp van circa 50 mensen blijft uiteindelijk Scheien als laatste oudgediende over. In 2020 gaat Scheien met pensioen, maar hij werkt nog geregeld als freelancer voor Harald Kassies bij Unbranded.

Bronnen: