Joop Doderer

Uit B&G Wiki
Joop Doderer als Swiebertje

NaamJohan Heinrich Doderer
GeborenVelsen, 28 augustus 1921
GestorvenRoelofarendsveen, 22 september 2005
Functies acteur
Bekend vanSwiebertje
Periode actiefeind jaren veertig-2005
Werkt samen metRiek Schagen, Lou Geels, Rien van Nunen, Piet Ekel
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png

Joop Doderer in de media
Oeuvre Joop Doderer

Een acteur met een groot komisch talent. “Als acteur ben ik eigenlijk een Jantje van alles,” meent Doderer zelf. Want hij heeft drama, klucht, blijspel, musical en cabaret gedaan voor radio, televisie, toneel en film. Hij kan zonder overdrijving een gedreven acteur heten, die met Swiebertje een onvergetelijke figuur neerzette en jong en oud televisiekijkend Nederland aan het lachen wist te maken. Van de zwerver maakt Doderer een onvergetelijke figuur met eigen taaltje en motoriek.

Een type dat hij zelf ook omschreef als ‘een tweelingbroer en boezemvriend’. Zijn Swiebertje-creatie is in de jaren zeventig zo dominerend, dat Doderer alleen nog als Swiebertje gezien wordt. Althans dat meent Doderer te moeten concluderen uit het feit, dat hem zelden of nooit meer andere rollen worden aangeboden. De Nederlandse taal heeft er het begrip ’het Swiebertje effect' aan te danken; een benaming voor iemand (en zelfs iets) die niet meer van een bepaald imago los te zien is.

Doderer besluit in 1975 - geholpen door de omstandigheid dat Uit den Bogaard over Swiebertje uitgeschreven lijkt - zich van Swiebertje te verlossen. Dit overigens tot teleurstelling en boosheid van zijn medespelers, die door het missen van televisie en intensieve Swiebertje-theatertoernees brodeloos vrezen te worden. Doderer vertrekt naar Groot-Brittannië voor een nieuwe carriere. Daarna keert hij terug naar Nederland, waar hij inderdaad de kans kreeg om ook de niet-komische kant van zijn talent aan te spreken.