Kees Boas

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamKees Boas
GeborenAmsterdam, 24 september 1946
Functiesregisseur, programmamaker, grafisch ontwerper
Bekend vanLe Rêve, De Gulden Snede, Panorama Vrijdag
Periode actief1968-2006
Werkt samen metJaap Drupsteen, Harry de Winter, Will Bakker, Rob van den Berg, Frans Lasès
Triviatussen 1968 en 1975 werkzaam als grafischvormgever/assistent bij de grafische afdeling van de NTS/NOS
Externe infoproductiebureau Boas Media

Kees Boas in de media
Oeuvre Kees Boas

Kees Boas komt op 1 mei 1968 als grafisch-assistent in dienst bij grafische afdeling van de toenmalige NTS. Hij is opgeleid als typograaf en heeft een aantal jaren op een reclamebureau gewerkt als assistent typedirector.


Bij de grafische afdeling van de omroepen (1968-1975)

De eerste jaren richt hij zich in samenwerking met collega ontwerpers, zoals Jaap Drupsteen, Rob van den Berg en Will Bakker op het ontwikkelen van de typografische vormgeving en de belettering van programma's. Zijn kennis van de Amerikaanse typografie welke hij had opgedaan tijdens zijn werk op het reclamebureau komt hem goed van pas.

Hij werkt onder andere aan programma's voor de VARA (de vormgeving van televisieshows onder regie van Nico Knapper, IKON (Woord voor Woord) en Het Gat van Nederland van de VPRO. In samenwerking met Jaap Drupsteen verzorgt hij in het midden van de jaren zeventig tal van grafische, typografische en animaties voor tal van VPRO programma's en o.a. de VPRO-signalen.


Ander werk (1975-2006)

Rond 1975 wordt het vormgeven van programma's voor de omroepen hem te beperkt en zoekt hij een plek waar hij zijn inhoudelijke interesses verder kan ontwikkelen. Tussen 1975 en 1978 werkt hij als grafisch ontwerper bij de Centrale Audiovisuele Dienst van de Universiteit waar hij onder andere wetenschappelijke en onderwijskundige programma's voorziet van vormgeving, animaties en illustraties. Hij wordt intensief betrokken bij het visualiseren van onderwijs en wetenschappelijke onderwerpen.

In de periode van 1976 tot 1983 is hij als zelfstandig ontwerper/programmamaker actief. In de begindagen bijvoorbeeld voor ID-productions in samenwerking met Harry de Winter aan programma's als PinkPop en Werchter. Voor Teleac verzorgt hij als freelance ontwerper de vormgeving van een aantal op een breed publiek gerichte cursussen. Daarnaast geeft hij als docent les aan de Gerrit Rietveld Academie binnen de afdeling Audiovisueel.

In 1982 gaat hij als regisseur-producer bij de RVU educatieve omroep werken. Een van zijn laatste en goed bekeken programma's is de serie documentaires onder de titel Le Rêve waarvoor hij Nederlanders volgde die zich in Frankrijk hebben gevestigd. Voor deze serie reist hij een jaar lang, de vier seizoenen volgend, met een camper, camera en montageapparatuur door Frankrijk. Verder maakt hij, of werkt hij mee aan programma's die te maken hebben met kunst en vormgeving zoals De Hoge Noot, Werken aan werk, De gulden snede en Panorama vrijdag.

Vanaf 1990 heeft Boas zich intensief beziggehouden met het ontwikkelen van digitale methodieken om de productie van televisieprogramma's eenvoudiger, slimmer en toegankelijker te maken. Al vanaf het eind van de jaren tachtig werkt hij samen met cameramensen (Jan Eeckelaert en Didi Klaassen) en vormt kleine flexibele productieteams om op een laagdrempelige manier programma's te kunnen maken. Vanaf 1998 maakt hij zijn programma's vaak op een zeer individuele en persoonlijke manier, camera, geluid, montage houdt hij in eigen hand.


Boas Media (2006-heden)

Als hij in 2006 bij de RVU vertrekt vanwege het bereiken van de zestigjarige leeftijd, start hij een eigen productiebedrijf getiteld Boas Media.