Kees Linthorst

Uit B&G Wiki
Kees Linthorst

NaamKees Linthorst
Geboren's-Gravenhage, 15 december 1946
GestorvenAmsterdam, 12 januari 2010
FunctiesGeluidstechnicus
Bekend vanRooie Sien, Pastorale 1943, Grijpstra & De Gier, De aanslag, Roar
Periode actief1968-2009
Werkt samen metWim Verstappen, Pim de la Parra, Fons Rademakers
TriviaHij is waarschijnlijk de eerste in Nederland geweest om geluidsmontage voor films te introduceren en kreeg in 1981 een Gouden Kalf voor zijn bijdragen.
Externe infoAnanrloogh.nl

Kees Linthorst in de media
Oeuvre van Kees Linthorst

Nederlands geluidsman, editor en sound mixer. Kees Linthorst kan worden gezien als pionier in Nederland op het gebied van de geluidsmontage. In 1972 studeert hij af aan de Filmacademie met de specialisaties geluid en montage.

Hierna verzorgt hij het geluid van de meeste films van Scorpio Film (o.a. films van Wim Verstappen en Pim de la Parra) en beijvert zich constant voor de professionalisering van de Nederlandse filmnijverheid. Kees is altijd groot tegenstander geweest van zendermicrofoons. Deze leveren naar zijn mening onwaarachtig geluid op.

In 1981 wint hij de eerste vakprijs (geluid) van de Nederlandse Filmdagen. Op dat moment is het nog een onderscheiding voor een heel oeuvre.

Kees Linthorst is getrouwd geweest met filmjournaliste Gerdin Linthorst. Deze voert hem op als kroongetuige in haar boek De droomfabriek en Achter de schermen van de speelfilm.

Prijzen en onderscheidingen

Gouden Kalf (1981).