Kijken in de ziel

Uit B&G Wiki
Periode2009-2018
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrepraatprogramma,
geschiedenisprogramma
Decennia2000-2009; 2010-2019
Lengte35'00
Mediumtelevisie

Kijkenindezieltitel.jpg Kijkenindeziel.jpg

Beschrijving

Serie vraaggesprekken waarin Coen Verbraak telkens een andere beroepsgroep belicht en daarbinnen vooraanstaande beoefenaars van het vak interviewt en met hen praat over hun vak en de manier waarop zij er zelf invulling aan geven. In elke aflevering staat daarbij een thema centraal.

In de eerste reeks in 2009 interviewt Coen Verbraak vooraanstaande psychiaters Bram Bakker, René Kahn, Louis Tas, Christa Widlund (beter bekend als schrijfster Anna Enquist) en Rudi van den Hoofdakker (ook bekend als de dichter Rutger Kopland), zijn slechts enkele van de klinkende namen van de psychiatrie. De serie is bekroond met de Zilveren Nipkowschijf.

In 2010 volgt, in het kader van het WK Voetbal in zuid-Afrika, een driedelige reeks over voetbaltrainers, getiteld Kijken in de ziel: toptrainers. Hierin praat Verbraak met Guus Hiddink, Bert van Marwijk, Foppe de Haan, Louis van Gaal, Leo Beenhakker, Co Adriaanse en Willem van Hanegem. In hetzelfde jaar neemt Verbraak ook bekende strafrechtadvocaten onder de loep in de reeks Kijken in de ziel: strafpleiters. Bram Moszkowicz, Bénédicte Ficq, Theo Hiddema, Gerard Spong, Peter Plasman, Inez Weski, Cees Korvinus, Willem Anker, Geert-Jan Knoops, Stijn Franken en Lucy Oldenburg praten hierin openhartig onder meer over de manier waarop zij omgaan met de verdachten die ze bijstaan en hoe zij omgaan met de dilemma's die hun beroep met zich meebrengt.

In 2011 praat Verbraak in Kijken in de ziel: politici met bekende politici uit het politieke heden en verleden en van alle gezindten: Jan Marijnissen (SP), Hans Wiegel (VVD), Nebahat Albayrak (PvdA), Jolande Sap (GroenLinks), Frans Weisglas (VVD), Rita Verdonk (Trots op Nederland), Wouter Bos (PvdA), Els Borst (D66), Jack de Vries (CDA), Elco Brinkman (CDA) en André Rouvoet (ChristenUnie).

Het blijft een succesvolle en interessante aanpak. Beroepsgroepen verkennen met Coen Verbraak de normen, waarden en hun persoonlijke grenzen. Series volgen elkaar op: journalisten, artsen, topauteurs, wetenschappers, topondernemers. Voor zijn gesprek met Rijkman Groenink, oud-topman van ABN Amro ontvangt hij de Sonja Barend Award.

Er volgen ook series waar Verbraak spreekt met gewone Nederlanders die een bijzondere ervaring delen. Zo is er de serie Op de drempel met personen die van hun arts te horen hebben gekregen dat ze nog maar kort te leven hebben, en De achterblijvers, over mensen die een dierbare verloren zijn.

In 2018 maakt Verbraak de laatste serie. Hij gaat in gesprek met religieus leiders.

Makers

Regie Coen Verbraak

Uitvoerend producent Maaike Salverda

Eindredactie Willemijn Francissen, Monique Mourits

Redactie Louis Bogaers, Coen Verbraak

Redactionele ondersteuning Yula Altchouler

Beeldresearch Yula Altchouler

Camera Thoma Kist, Alex de Waal, Wim Roborg, Alle van der Wal

Montage Gerald van Leipsig

Geluid Gilles Kuiper, Otto Horsch

Mixage Jaïm Sahuleka

Presentatie Coen Verbraak

RVU NTR