Klok

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Door de jaren heen

De hele jaren '70 en begin jaren '80 worden analoge klokken gebruikt. In de loop van 1984 komen de eerste digitale klokken op het scherm die met computers gesimuleerd worden. Deze klok is sinds 15 maart 2010 niet meer te zien, en nu is tegenwoordig alleen nog maar de numerieke klok te zien voor journaals, die in 2006 voor het eerst is gebruikt. De analoge klok wordt na 1984 ook nog af en toe gebruikt tot ongeveer 1993. Eén van deze analoge klokken kan bezichtigd worden in de Beeld en Geluid experience. In deze tentoonstelling staat een apparaat waarmee geschakeld kon worden tussen klok en titelkaarten of idents. Het instituut heeft overigens ook andere klokken in bezit, maar deze maken geen deel uit van de tentoonstelling.

Start-up klok
1976
Sinterklaas klok
1982

Gebruik van klokken

De klokken worden gebruikt voor de volgende dingen:

  1. Zenderopening. De klok verschijnt meestal circa 5 minuten voor de zenderopening in beeld, na de klok volgt de beginleader van de zender. Bij deze klok wordt vaak muziek afgespeeld.
  2. Pauzes. Pauzes kunnen in lengte variëren van enkele minuten tot meerdere uren. Ook hier wordt vaak muziek afgespeeld.
  3. Zendersluiting. De zender wordt afgesloten met enkele seconden klok. In de laatste jaren is deze klok wit op een zwarte achtergrond. Hier is meestal geen geluid.

Vreemde klokken

Tot begin jaren 90 verschijnt er bij de zendersluiting soms een klok in beeld die zijn opgeleukt met bijvoorbeeld animaties, geluidseffecten of soms zelfs extra klokken. Een greep uit deze klokken.

De twee klokken op de zwarte achtergrond bewegen om de 'grote' klok heen en daarnaast wordt er ook een aantal keer op de twee klokken tegen de zwarte achtergrond ingezoomd. Op de achtergrond is de tune te horen van de film The Car uit 1977.
Bij deze analoge klok klinken schietgeluiden. Op het moment dat er wordt begonnen met schieten, beweegt de klok snel heen en weer over het beeld en verdwijnt hij uiteindelijk in de zwarte cirkel.
Deze klok verschijnt in de linker bovenhoek. Hierna beweegt hij naar de plaats waar hij staat op deze afbeelding en verschijnen de teksten WELTERUSTEN en EINDE NEDERLAND 2. Daarna verlaat hij het beeld via de rechter bovenhoek en verdwijnen ook de teksten