Koken op zee

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreHuis, tuin en keukenprogramma
Decennia2000-2009
Lengte19'51"
MediumTelevisie


Beschrijving

Zevendelig programma van de VPRO, waarin presentator Alain Coren verschillende koks volgt tijdens een bootvaart. In elke aflevering maakt de kok die in die aflevering centraal staat zijn favoriete gerecht. Het koken wordt afgewisseld met gesprekken met de bemanningsleden en ze gaan dieper in op het privéleven van de kok. Een IJslandse kok maakt bijvoorbeeld een lamsrugfilet met aardappelen in karamel en vertelt over zijn afgebrande restaurant en zijn heimwee naar zijn familie.

Nadruk ligt niet alleen op het koken, maar ook op het schip en de omgeving tijdens het varen. Wanneer de kok en Alain Coren aan het koken zijn, worden de ingrediënten en bereidingswijze aan de zijkant van het beeld op een eenvoudige en duidelijke manier uitgebeeld.

Makers

Presentatie Alain Caron

Regie Bob Visser

Camera Henk Leurink, Jaap Veldhoen

Geluid Jeroen Pannekoek, David Spaans

Montage Bas Roeterink

Online Laurent Fluttert

Geluiddesign Leo Anemaet

Grafiek Antenna-Men, Fin Film

Vertaling Igmar de Haan, Ingrid Hilwerda, Peter Groot, Thorgeir Gudlaugsson, Hinke Vissia

Productie Gerard Keysers

Uitvoerend producent Johan Cuperus

Producent Neon Film-TV, Bob Visser

VPRO

Achtergrondinformatie

Koken op Zee is gebaseerd op de bestseller Van alle Wereldzeeën, een kook-, kijk- en leesboek waarin veertig scheepskoks van verschillende nationaliteiten hun favoriete heimweegerecht geven. Het boek richt zich net zoals de serie heel sterk op de sociale achtergronden van de koks en op hun avonturen op zee.