Kommer Kleijn

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamKommer Kleijn
GeborenDordrecht, 12 juni 1893
GestorvenHilversum, 12 september 1982
Functies acteur, regisseur
Bekend vanhoorspelen, Paul Vlaanderen, Stiefbeen en zoon, Lessen in liefde
Periode actief1928 - 1979
Werkt samen metEduard Verkade, Ds. Spelberg, Willem Vogt, Lily Bouwmeester, Dick van Putten
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoBiografisch woordenboek

Kommer Kleijn in de media
Oeuvre van Kommer Kleijn

In 1914 doet Kleijn eindexamen aan de Toneelschool. Vervolgens speelt hij, met een onderbreking van twee jaar, tot 1929 bij gezelschappen onder Eduard Verkade.

Hij debuteert voor de radio (VPRO) met een toneeltekst van Ds. Spelberg (1928). In 1929 aanvaardt hij de uitnodiging van AVRO-directeur Willem Vogt om regelmatig klassieke dramatische letterkunde voor de microfoon te brengen en zich bezig te houden met de ontwikkeling van ‘radiotoneel’. Geleidelijk kiest hij ook modern, internationaal repertoire, stukken van Nederlandse auteurs en kinderhoorspelen. Kommer Kleijn acteert in vier vooroorlogse speelfilms.

Als in 1934 de techniek het mogelijk maakt uitzendingen tevoren op plaat vast te leggen, openen zich grotere mogelijkheden voor uitvoering, montage en afwerking. Kommer Kleijn werkt als acteur en regisseur aan meer dan 2500 hoorspelen mee.

In 1939 ontdekt hij het werk van Francis Durbridge en lanceert de thrillerserie Paul Vlaanderen. Samen met Lily Bouwmeester vormt hij het eerste duo Paul en Ina Vlaanderen. Deze radioserie bereikt een grote luisterdichtheid. Met een onderbreking van de oorlog heeft de serie stand gehouden tot 1953.

Tijdens de bezetting verlaat Kleijn de omroep. Hij speelt dan in besloten kring. In 1946 keert hij terug bij de AVRO en krijgt assistentie van Dick van Putten. In 1959 gaat Kleijn met pensioen. Tot 1962 werkt hij dan nog als chef van de hoorspelkern die de Nederlandse Radio Unie voor de gezamenlijke omroepen onderhoudt.

Na de oorlog vervult hij gastrollen op het toneel. Ook treedt hij enkele malen op voor de televisie, onder andere in “Gina”, de musical Gijsbreght, Stiefbeen en zoon en De wilde eend. Zijn laatste rol, op 86 jarige leeftijd, is in de TROS-serie Lessen in liefde.

Prijzen en onderscheidingen

Ridder in de Orde van Oranje Nassau.