Kooi van Faraday

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Michael Faraday (1791-1867) is de zoon van een arme Engelse hoefsmid. Hij interesseert zich voor natuurkunde en komt al snel in wetenschappelijke kringen terecht. Eén van zijn uitvindingen is wat tegenwoordig bekend staat als de "Kooi van Faraday". Het is een kooi gemaakt van elektrisch geleidend materiaal. Hij ontdekt dat een elektrische ontlading die de kooi treft via de buitenzijde naar aarde wordt afgevoerd zonder aan de binnenzijde te komen. Ook de auto, als deze van metaal is gemaakt, is een soort kooi van Faraday. Wordt hij door de bliksem getroffen dan heeft dat voor de inzittenden alleen maar een schrikreactie door de harde knal ten gevolge, meer niet.

andersom

De veelgebruikte magnetron oven maakt ook straling waar we liever niet door getroffen worden. Daarom is de behuizing van metaal en het deurtje is voorzien van een fijnmazig metalen rooster. Het elektromagnetisch veld dat in de magnetron wordt opgewekt blijft binnen de kooi en kan er niet uit ontsnappen. Elektromagnetische straling heeft zoals bekend een bepaalde golflengte en wanneer de maaswijdte van de kooi kleiner is dan een tiende deel van de golflengte is de kooi daar ondoordringbaar voor.

Faraday deed ook onderzoek naar de opslag van elektrische lading in de condensator. De eenheid van capaciteit wordt uitgedrukt in farad, afgeleid van de naam van Faraday.