Kortsluitingbestendige voeding

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

heet

Wanneer de voeding van een elektrisch apparaat wordt kortgesloten kan dit voor de voeding zelf rampzalig zijn. Door de hoge stroom die gaat lopen tussen de plus en de min zullen onderdelen zo heet worden dat ze doorbranden.

elektro-mechanische bescherming

In bepaalde typen voeding wordt een beveiliging ingebouwd die de stroom direct onderbreekt. Dit kan gebeuren op mechanische wijze, door de spanning die tussen de plus en min bestaat te meten. Deze spanning wordt gebruikt om een relais aan te sturen. Bij kortsluiting zal die spanning sterk in hoogte afnemen. Wanneer die spanning onder een bepaalde waarde komt valt het relais af, het wordt uitgeschakeld. Nu is de stroom gestopt en het gevaar voor oververhitting geweken. Als de kortsluiting is opgeheven wordt de voeding weer gereset.

elektronisch

Deze beveiliging kan en wordt ook op elektronische wijze uitgevoerd. De dalende spanning die ook wordt toegevoerd aan de halfgeleiders die de “sluis”, de powertransistors, bijvoorbeeld de bekende 2N3055, aansturen, zorgt ervoor dat deze powertransistors gaan sperren waardoor de stroom wordt beperkt of zelfs afgesloten.