Lenie 't Hart

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamLenie 't Hart
GeborenFarmsum, 16 september 1941
Functies radiomaker
Bekend vanGroninger Programma, Noordbrouk Rechtsof
Periode actief1971 -
Werkt samen metJacques d'Ancona
TriviaGetrouwd met jeugdfilm- en seriemaker Karst van der Meulen
Media
Audio fragmentenAudio.png

Lenie ’t Hart in de media
Oeuvre van Lenie ’t Hart

Sinds 1971 vangt Lenie ’t Hart zieke en verzwakte zeehonden op in Pieterburen. Ze begint als vrijwilliger als vrienden haar vragen een handje te helpen bij de opvang van jonge zeehonden. In 1978 wordt ze initiatiefneemster van de Zeehondencrèche Pierburen.

De crèche is inmiddels een echt zeehondenziekenhuis, compleet met quarantaines, laboratorium en röntgenafdeling. Daarnaast wordt er in de zeehondencrèche voorlichting gegeven over de problemen van de zeehond en zijn milieu. ‘t Hart is getrouwd met jeugdfilm- en seriemaker Karst van der Meulen.

Lenie 't Hart is vaak te gast in verschillende dieren- en natuurprogramma's om te vertellen over de zeehondenopvang. Op deze manier verwerft zij veel bekendheid voor de crèche. Zo is zij in de jaren ’70 te zien in een aantal Polygoon bioscoopjournaals waarin ‘t Hart de net opgerichte zeehondencrèche belicht. Van 1983 tot 1988 presenteert ze bij Radio Noord het Groninger Programma. Daarna maakt ze een serie radiocolumns. Vanaf 2005 is ’t Hart presentator voor het radioprogramma Noordbrouk Rechtsof van Radio Noord. Het programma wordt elke zondag vanaf een andere locatie in Groningen uitgezonden. Noordbrouk Rechtsof is uitgezonden in de periode van januari 2005 tot en met maart 2007.

Op 12 juli 2006 verschijnt het boek 't Hart voor de zeehond; 35 jaar Zeehondencrèche, 65 jaar Lenie 't Hart; 100 jaar dierenliefde. Dit jubileumboek is geschreven door veertien journalisten van het Dagblad van het Noorden aan de hand van de gesprekken die ze hebben gevoerd met medewerkers en betrokkenen van de zeehondencrèche.

Onderscheidingen

Officier in de Orde van de Gouden Ark (1994)

Zilveren Anjer (1985)