Leo Zandvliet

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamLeo Zandvliet
Geboren,
Functiesrekwisiteur, setdresser, propbuyer, artdirector
Bekend van1-2-3 show
Periode actief1982- heden
Werkt samen metRoland de Groot, Mia Schlosser, Dirk Debou, Roel Schneeman, Benedict Schillemans, Minka Mooren, Hendrik-Jan Visser, Wilbert van Dorp, Huibert Pouille
Externe infoWebsite Leo Zandvliet

Leo Zandvliet in de media
Oeuvre Leo Zandvliet

Leo Zandvliet werkt sinds 1983 als rekwisiteur/art-director voor film, televisie en theaterprodukties.

In de periode 1983-1990 werkt hij als rekwisiteur in dienst van de Decorafdeling van de NOS. Als rekwisiteur helt hij de decorontwerper van een producties aan rekwisieten die passen bij de vereiste tijdsperiode (bij historisch drama) of sfeer (bij shows) van een programma. Hij kan putten uit een grote verzameling rekwisieten van de NOS, maar indien nodig vult hij die aan met nieuw materiaal. Rekwisiteurs verzorgend daarbij, in overleg met de decorontwerper, ook de setdressing, dat wil zeggen: de aankleding van het decor met rekwisieten. Tegenwoordig wordt deze functie meestal 'stylist' genoemd.

Zandvliet verzorgt in deze periode onder meer rekwisieten voor de 1-2-3 shows (decorontwerp Roland de Groot), de serie De appelgaard van Willy van Hemert (art director Mia Schlosser), de Duitse speelfilm Moffengriet (art. dir Roland de Groot), diverse André van Duin theater en TV- revue's (art dir Roland de Groot), de serie Spijkerhoek (art dir Roland de Groot / Wiktor Polstra), de Holidayshow, Showmasters, diverse kerstshows, de Tineke Schoutenshow van Bob Rooyens (art dir Roland de Groot), het openingsprogramma van Nederland 3 (art dir Roland de Groot, regie Bob Rooijens).

In de jaren negentig werkt Zandvliets aan vele televisieseries, zoals 't Zonnetje in huis, SamSam en Lekker lang Lusse en werkt hij wederom veel met decorontwerpers als Roland de Groot, Ditk Debou en Roel Schneeman. Daarnaast werkt hij aan Nederlandse speelfilms, Oeroeg, De zevende hemel, De vlinder tilt de kat op, Honger en El Toro (van André van Duren), De pijnbank, Mariken, Discovery of heaven. Tevens verzorgt hij rekwisieten voor enkele theaterproducties en Showbizzcity (Aalsmeer) en vele commercials.

De volgende decennia volgen voornamelijk Nederlandse speelfilms, zoals Oesters van Nam Kee, Pietje Bell, Zwartboek, Moordwijven, Oorlogswinter, Spion van Oranje, Iep, Tirza en Sonny boy. Maar ook gedenkwaardige televisieproducties zoals Oudejaarsprogramma's, Nieuwjaarsconcerten, Kerstshows en series als Dunya en Desie en Raveleijn.

In de jaren tien volgen weer veel speelfilms, onder meer; De bende van Oss, Schneider vs Bax]], Publieke werken, Prooi, De dirigent, Doris, De slag om de Schelde en My best friend Anne Frank. Steeds vaker wordt Zandvliet gevraagd voor de inrichting van tentoonstellingen en andere locaties, maar ook televisieseries en tv-films, zoals De zaak Menten en Ramses kunnen rekenen op zijn medewerking.