Leo van Egeraat

Uit B&G Wiki
Dr. Leo van Egeraat

NaamLeonardus Sebastianus van Egeraat
GeborenLangeweg (N.Br.), 14 december 1923
GestorvenUlvenhout (N Br.), 30 juli 1991
Functies presentator
Bekend vanOp reis met dr. L. van Egeraat, Kent gij het land?”, “Op reis” en “Met de plaat op reis
Periode actief1958-1990
TriviaOprichter Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme in Breda
Externe infoBiografisch woordenboek

Leo van Egeraat in de media
Oeuvre van Leo van Egeraat

Na het Lyceum volgt Van Egeraat de Economie. Hij promoveert op een proefschrift: Engeland, de Labourpartij en Europa. Al tijdens zijn studie is hij leraar aan een middelbare school in Breda. Later wordt hij docent aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

In de eerste helft van de jaren 50 verblijft Van Egeraat in Italië, waar hij in dienst van UNESCO de ontwikkeling van het zuiden bestudeert. Hij ontwikkelt zich tot Italiëspecialist. Hij specialiseert zich in het toerisme. In de loop der jaren schrijft hij meer dan zestig boeken en reisgidsen. Met ingang van 1958 presenteert hij voor de VARA toeristische programma’s, eerst voor radio Op reis met dr. L. van Egeraat, later ook voor de tv met Kent gij het land?, Op reis en Met de plaat op reis. Hij wordt populair.

In 1966 opent het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme in Breda zijn deuren met Van Egeraat als directeur. Er ontstaat een richtingenstrijd: leidt het instituut wetenschappelijk kader op of ook mensen voor de praktijk van VVV’s en reisbureaus. Van Egeraat kiest voor de laatste opvatting en sticht zijn eigen particuliere School voor Toeristische Vorming, eveneens in Breda. Eind jaren '70 richt hij zich op Vlaanderen. In 1989 houdt hij op het congres “Europa voor de Europeanen” een toespreek waarin hij zich gelijkstelt aan een ‘vurig Vlaams nationalist in Vlaanderen zelf’. In 1986 draagt hij zijn school aan een ander over. Door meningsverschillen komt het er niet van, dat hij daar zelf nog lesgeeft.