Letty Kosterman

Uit B&G Wiki
Letty Kosterman (1985)

NaamAletta Kosterman
GeborenUtrecht, 17 maart 1935
GestorvenBilthoven, 5 februari 2017
Functies programmamaker
Bekend vanNieuwe oogst (1960-1964), Dit is uw leven, De rode draad, Vroege vogels, Koning Klant
Periode actief1959-1993
Werkt samen metJoop Söhne, Herman Stok, Ivo de Wijs, Wim Bosboom, Jules de Corte
Media
Audio fragmentenAudio.png

Letty Kosterman in de media
Oeuvre Letty Kosterman

Letty Kostermans grote passie in haar dertigjarige omroepcarrière ligt bij de radio. Ze houdt van het medium om de eenvoud, directheid en snelheid. Ze koestert een warme belangstelling voor mensen, is scherpzinnig, bezit in ruime mate humor en improvisatietalent. Volgens neerlandicus Jan Stroop is Kosterman één van de weinige presentatrices die nog het ABN beheerst. Ze heeft een duidelijke visie op mensen en zaken en is niet gemakkelijk van haar standpunt af te brengen.

Onderwijs

Na de HBS-B begint Kosterman in 1952 aan de Kweekschool (wat tegenwoordig Pedagogische Academie of PABO heet). In 1954 voltooid ze hier haar opleiding en staat als 19-jarige voor de klas in Utrecht. Na vier jaar houdt ze het in het onderwijs voor gezien en stort zich op het schrijven van bundels, kinderliedjes en columns. Daarnaast is ze in deze periode actief in het Amsterdams Journalistencabaret.

AVRO

In 1959 wint Kosterman, begeleid door pianist Herman Jansen, in de AVRO-competitie d’Oprechte Amateur met eigen werk de finale in het lichte genre. Dat betekent naast de AVRO-televisieprijs een contract met de omroepvereniging. Haar eerste programma wordt Nieuwe oogst (1960-1964). Ze neemt de presentatie van dit talentenjacht-achtige programma voor haar rekening en af en toe zingt ze zelf ook.

VARA

Drie jaar later stapt ze over naar de VARA. Daar krijgt ze grote bekendheid. Zo wordt ze de nieuwe presentatrice van het radioprogramma Dit is uw leven waarin ze Bert Garthoff opvolgt. Ook op VARA-televisie is Kosterman actief. Ze is onder meer betrokken bij de programma’s Opmaat en Zomaar een zomeravond. Bovendien schrijft ze als lid van het VARA-schrijversteam liedjes en scènes voor Wij en de wereld.

Vroege Vogels

Jarenlang verzorgt ze vervolgens samen met Ivo de Wijs de presentatie van het bekende Vroege vogels. In 1993 neemt ze afscheid van het programma en de VARA tijdens een vrolijke feestuitzending in Kasteel Groeneveld in Baarn. Sporadisch is Kosterman daarna nog op de radio terug te horen zoals in de geruchtmakende tien uur durende Vroege vogels-marathonuitzending van 28 mei 2000.

Tijdens haar drukke omroepcarrière weet ze in de jaren 70 tijd vrij te maken voor haar studie Spaanse taal- en letterkunde. In 1977 behaalt ze hiervoor haar doctoraaldiploma. Een andere activiteit buiten haar omroepcarrière is haar vice-voorzitterschap van het Genootschap Onze Taal.

Ze overlijdt op 5 februari 2017 op 81-jarige leeftijd in Bilthoven.

Prijzen en onderscheidingen

De Gouden Lepelaar van Vogelbescherming (1993).

Publicaties

Het konijn Isedoe en andere verhalen (1960).

Tumtum voor grote mensen (1961).

Vroege Vogels Verzen (1987).

Ver van huis (1991).