Literaire Ontmoetingen

Uit B&G Wiki
Periode1962-1969
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKunst en cultuurprogramma
Decennia1960-1969
Lengte42’00" (gemiddeld)
MediumtelevisieBeschrijving

Literaire ontmoetingen is een reeks schrijversportretten waarin presentator en literatuurcriticus H.A. Gomperts Nederlandse schrijvers interviewt. Elke aflevering bestaat uit een beeldbiografie (van de hand van regisseur Hans Keller) en een kort essay uitgesproken door Gomperts. Vervolgens voert de criticus een (studio)gesprek met de schrijver. Deze draagt ook iets voor uit eigen werk. Wat Literaire ontmoetingen bijzonder maakt is het respect dat de makers hebben voor hun protagonisten. De uiterst erudiete Gomperts (hij zou later hoogleraar Moderne Nederlands Taal en Letterkunde worden aan de Rijksuniversiteit Leiden) moet in het begin nog duidelijk wennen aan de aanwezigheid van de camera maar ontwikkelt zich al gaande de serie tot een uitstekende gespreksleider.


Het duo H.A.Gomperts en Hans Keller maakt van 1962 tot en met 1964 14 afleveringen voor "Literaire Ontmoetingen". Na een conflict met AVRO televisiechef Ger Lugtenborg over de 15de aflevering verdwijnen Gomperts en Keller. Hierna wordt de presentatie overgenomen door Adriaan van der Veen en de regie door Rense Royaards.

Makers

Regie Hans Keller, Rense Royaards

Samenstelling Adriaan van der Veen, Rense Royaards

Redactie Con Nicolai

Presentatoren H.A. Gomperts, Adriaan van der Veen

Camera Joop Willemsen, Ton Bune, Ruud van Buren

Fotografie Hans Swart

AVRO

Achtergrondinformatie

De bewaarde afleveringen van 'Literaire ontmoetingen' waarvan de buitenopnamen op 16mm film zijn opgenomen en de studio-opnamen live werden uitgezonden, zijn telerecordings in zwart-wit.

In mei 1964 staat een aflevering op stapel met Remco Campert als gast. Campert wil een gedicht voorlezen met de zinsnede ‘alles zoop en naaide’. De AVRO vind dit taalgebruik onbehoorlijk en weigert hiervoor toestemming te geven. Hans Keller neemt ontslag en de uitzending gaat niet door. Na enige tijd wordt het programma hervat met de schrijver Adriaan van der Veen als presentator. H.A.Gomperts stapt over naar de VARA waar hij een soortgelijk programma maakt: 'Spreken met schrijvers'. Hij stelt prompt Remco Campert in de gelegenheid het hele gedicht inclusief het gewraakte woordje ‘naaide’ voor te dragen.