Luc Enting

Uit B&G Wiki
Luc Enting (Foto: Hans Menop. Bron: Luc Enting)

Luc Enting behoort tot de meest bekende en productieve hedendaagse Nederlandse natuurfilmers. Hij is al vanaf jonge leeftijd gefascineerd door de natuur. Toch pakt hij de camera pas op latere leeftijd op.

Zwerftochten in de natuur

Enting groeit op in Drenthe, midden op het platteland. Hij speelt er, maar houdt bijvoorbeeld ook bij hoeveel nesten er van bepaalde vogels zijn. Enting’s vader is ook een groot natuurliefhebber en leert hem van alles. Tijdens één van zijn zwerftochten in de natuur ontmoet Enting een fotograaf. Deze stimuleert Enting om ook te fotograferen. Rond zijn 25ste is natuurfotografie slechts nog een hobby. Enting werkt in die tijd als stedenbouwkundig tekenaar bij de gemeente.

Eerste film

Langzaam neemt het filmen de overhand en gaat Enting steeds minder voor de gemeente werken. Enting heeft geen filmopleiding genoten, maar leert het vak door het ‘vooral veel te doen’. In 1996 breekt hij door met zijn eerste film Het edelhert. De film is een weerspiegeling van jarenlange research naar de juiste apparatuur, opnametechnieken en een grote dosis liefde en passie voor natuur. In de jaren die volgen werkt hij als cameraman en producent mee aan programma’s zoals Alle dieren tellen mee, Ja, natuurlijk, Puur natuur en een hele reeks natuurfilms, documentaires en reclames. Ook werkt hij mee aan de Collectie Natuurbeelden (2017), een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde fragmenten van de Nederlandse natuur. Luc Enting wil met zijn films mensen, dieren en natuur dichter bij elkaar brengen. Het begrip natuur wordt in zijn films dan ook ruim geïnterpreteerd. Cultuurhistorie en de menselijke beleving worden door de films heen verweven.

Grote hoefdieren

Als geen ander weet hij ook de leefwijze van grote hoefdieren vast te leggen. Zo maakt hij films voor Het nationale park De Hoge Veluwe en Vereniging het Veluws hert. Voor de Vereniging Het Reewild maakt Enting de film Capreolus Capreolus - Reeënsprongen in Nederland. In 2006 maken natuurfilmers Luc Enting en André Janse een unieke natuurdocumentaire over het leven in de Friese Ruterpolder.

Wild (2018) is de eerste bioscoopfilm van Luc Enting. Het is geen documentaire, maar een gedramatiseerde natuurfilm. Het verhaal wordt verteld door André van Duin.