Luidsprekerkabel

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

zuiver

Luisteren naar muziek is voor veel mensen de ideale tijdsbesteding. De kwaliteit van het door de luidspreker geleverde geluid is dan van groot belang. Het signaal dat door een kwalitatief goede versterker wordt geleverd moet dan ook zo zuiver mogelijk bij de luidspreker aankomen. De kabels moeten in staat zijn dit signaal met zo weinig verlies aan sterkte en op alle frequenties te transporteren.

de maat

Te dunne kabel en een kabel die te lang is geeft door de te hoge weerstand verlies. Een dikkere kabel is dan gewenst. Dikke kabels kunnen wel eens niet mooi gevonden worden in het interieur. Waar ligt de tussenweg? Kabels zijn meestal gemaakt van veel dunne koperdraden die in twee strengen de verbinding vormen. Koper is een goede geleider. Kabels van koper zijn goed betaalbaar. Duurdere kabels zijn gemaakt van koper met een deel zilver of zelfs goud.

polariteit

Van belang is de polariteit. Dat betekent dat de rode uitgangsplug van de versterker verbonden moet zijn met de rode ingangsplug van de luidspreker. De andere aansluiting is dan vanzelf ook goed. Op de juiste manier aangesloten zullen de luidsprekers elkaar niet tegenwerken omdat ze niet in tegenfase zijn.