Luidsprekerkast

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. In de lijn van radio tot luidspreker is de laatste van groot belang waar het een zuivere weergave betreft. Om een zo breed mogelijk spectrum weer te geven waar de verhoudingen tussen hoog en laag gehoord worden zoals ze bedoeld zijn, is het belangrijk de luidspreker met zorg te kiezen. Er zijn mensen die er de voorkeur aan geven zelf de kast te bouwen waar de luidspreker in komt. Daarbij zijn de materiaalkeuze, de afmetingen en de inrichting van belang.

de kast

De kast moet gemaakt worden van stevig materiaal dat niet makkelijk vervormt. Multiplex is hiervoor zeer geschikt wanneer het voldoende dik is, maar ook MDF en allerlei andere sterke materialen voldoen goed. Het is de bedoeling dat de kast zelf akoestisch dood is. Het doel is ongewenste resonantie te voorkomen.

Er zijn meerdere mogelijkheden in de bouw van de kast. Een zogenaamde basreflexkast heeft een opening in een van de wanden van bepaalde afmetingen. Hierdoor kan geluidsenergie die door de beweging van de conus in de kast wordt opgewekt naar buiten en werkt zo mee aan een zuivere lage tonenweergave. Voor de hoge tonen speelt dit fenomeen veel minder. Men moet er ook op letten dat de kast een resonantiefrequentie heeft die buiten het gewenste frequentiebereik heeft. Stel dat de kast een resonantiefrequentie heeft van 150 Hertz, dan zal deze frequentie als een storende versterking van die toonhoogte meeklinken. Een gesloten kast wordt van binnen met geluidabsorberend materiaal gevuld. In de basreflexkast wordt noppenschuim aan de binnenwanden gelijmd. Deze maatregelen hebben een positief effect op het rendement van de kast.

goed + niet goed == slecht

Een goed luidsprekersysteem geeft ook bij lage volumes een goed geluidsbeeld. Hard is dus niet per definitie beter. De bottom line is dat de keuze van de luidsprekerbox van essentieel belang is. Een goede versterker met inferieure luidsprekers klinkt waardeloos.