Luipaard op schoot

Uit B&G Wiki
Periode1957-1968
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreNatuurprogramma
Decennia1950-1959, 1960-1969
Mediumtelevisie

Luipaard op schoot01.jpeg Luipaard op schoot.jpeg

Beschrijving

De Britse natuurserie Luipaard op schoot wordt van 7 februari 1957 tot en met 31 mei 1968 uitgezonden door de AVRO. Het echtpaar Armand en Michaela Denis laat in de serie verschillende Afrikaanse dieren zien en verteld hierover vanuit hun tuin in Nairobi, Kenia. Sommige afleveringen zijn speciaal op kinderen gericht.

De Gentse cineast en reiziger Armand Denis en zijn vrouw Michaela Denis zijn in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw wereldberoemd vanwege hun reisverslagen, vooral over Afrika. Ze schrijven er vele boeken over en maken verschillende films over hun reizen en safari’s. Hun documentaires verschijnen wereldwijd op de televisie, waaronder ook de serie Luipaard op schoot. Vele jaren leven en werken ze enthousiast samen. In april 1971 overlijdt Armand Denis in Nairobi.

Hugo van Lawick werkt vanaf 1959 als 2de cameraman voor de Luipaard op schoot serie. Hij maakt in totaal 6 films voor het natuurprogramma. Van Lawick is echter fel tegen op de tweehonderd tamme dieren die men gebruikt voor het filmen van de natuurdocumentaires. Van Lawick wordt, naar eigen zeggen, daarom geweerd uit de wildernis; “Ik mocht alleen insecten filmen. Die zijn niet de dresseren. Ik heb er nog geen jaar gewerkt."

Makers

Presentatie Armand Denis, Michaela Denis

Camera Des Bartlett

2de Cameraman Hugo van Lawick

Achtergrond info

Originele/alternatieve titels;

On safari

Filming wild animals

Ontmoetingen in Afrika