MTV Networks

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo MTV

NaamMTV (Music Television) Networks Benelux
Oprichting2000
VoorzitterDan Ligtvoet, Menno Wagenaar, Niels Baas
Omroep StatusCommerciële omroep
Aanvullende informatieMTV in jaartallen


MTV wil graag 's werelds grootste distributeur en programmeur worden van rock- en popmuziek. Om dit te bereiken wordt vanaf 1987 MTV Europe in Nederland en andere Europese landen uitgezonden. Videojockeys (vj's) uit verschillende landen praten de clips aan elkaar. De Nederlandse afgevaardigde is Katja Schuurman. Behalve de inpassing van Europese muzikale invloeden is het format van de zender gelijk aan dat van de Amerikaanse variant. De nieuwe zender blijkt al snel een concurrent van Nederlandse muziekprogramma's te zijn. Hierdoor verliest bijvoorbeeld Toppop veel van zijn allure.

Naast muziek wordt er steeds meer aandacht besteed aan lifestyle. Met het programma House of Style is er aandacht voor mode en in The real world is te zien hoe het er dag en nacht aan toe gaat in een huis vol jongeren.

In 1995 wordt de nieuwe Nederlandse muziekzender TMF opgericht. In eerste instantie maakt de directie van MTV zich geen zorgen, zelfs niet wanneer kabelexploitanten overwegen MTV om te ruilen voor TMF omdat de laatste gratis is. Een woordvoerder van MTV zegt hierover: “Ik kan het niet eens concurrentie noemen”. Weinig huishoudens zagen de eerste aflevering van TMF omdat kabelmaatschappijen ‘vol zitten'". Maar naarmate de tijd vestrijkt ziet MTV zijn kijkcijfers dalen en om dit tegen te gaan wordt een Nederlandse MTV opgericht. Dit betekent echter niet dat alle programma's ook meteen Nederlands zijn. Wel wordt er bij de vertoning van reclames rekening gehouden met de Nederlandse kijkers en worden de programma's ondertiteld. Daarnaast is er meer plaats voor muziek die alleen in Nederland populair is.

In 2002 besluit MTV de aandelen van TMF over te kopen. Dit is het begin van een restyling van beide zenders. Op TMF zijn vooral veel clips te zien en er worden tijdens deze clips sms-spelletjes in beeld getoond. MTV gaat juist meer programma's op de buis brengen waardoor een groot deel van de vj's naar MTV komt. Een jaar later besluit de directie het beleid toch weer te wijzigen. De programma's verhuizen weer terug naar TMF.

Van 2002 tot en met 2008 worden er op MTV regelmatig Nederlandse programma's uitgezonden. Sander Lantinga reist, nadat hij eindelijk de papieren zak van zijn hoofd mag zetten, de hele wereld over voor het programma Summer of love. Dennis Weening en Evelien Bosch presenteren in 2005 Brand new live. En ook Coolpolitics, Making the movie, The trip en MTV news zijn bekende programma's.

Sinds 2008 is de programmering aangepast en is duidelijk te zien dat niet muziek gerelateerde programma's de boventoon zijn gaan voeren. De Nederlandse producties zijn grotendeels van de zender verdwenen en hebben plaats gemaakt voor Amerikaanse programma's als My Supersweet Sixteen, The Hills, Teen Mom, Pimp my Ride, Made, Jackass en The City. Videoclips worden vooral in de ochtend en vroege middag uitgezonden. Dit gebeurt vaak in de vorm van hitlijsten met titels als Top 11 at 11, Euro top 20 en Brand new chart. Vooral in het weekend stopt MTV zijn programmering vol met shows en series. Onder de titel 'Weekend Break' worden marathons van verschillende programma's uitgezonden.