Marc Jacobs

Uit B&G Wiki
Marc Jacobs in 1989

NaamRob van Dam
GeborenGroningen, 1954
Functiesdiskjockey, programmamaker, producent, presentator, nieuwspresentator,
Bekend vanRadio Mi Amigo, Veronique Ontbijtshow, RTL Nieuws, Film & Videonieuws, Eigen huis en tuin, RTL Radio, Happy RTL, RTL Rock Radio, Dam Op, Bie van Dam
Periode actief1976 - heden
Werkt samen metCatherine Keyl, Jan de Hoop
TriviaZijn pseudoniem Marc Jacobs is de naam van zijn grootvader
GalleryGallery

Marc Jacobs in de media
Oeuvre Marc Jacobs

Marc Jacobs begint zijn radiocarrière in 1976 bij de zeezenders Radio Mi Amigo en Radio Caroline als piraat. In 1980 vertrekt hij naar Radio Noord waar hij verschillende programma’s presenteert.

Vanaf oktober 1989 gaat hij voor de nieuwe commerciële tv-zender RTL-Veronique werken. Daar gaat Marc samen met Catherine Keyl het éérste ontbijtprogramma van Nederland, Veronique Ontbijtshow presenteren. Na 180 afleveringen stopt dit programma wegens tegenvallende kijkcijfers.

Vanaf juni t/m december 1990 presenteert hij samen met Jan de Hoop, het RTL4 Ontbijtnieuws. Van 07:00 tot 09:00 uur wordt de kijker op de hoogte gesteld met het nieuws uit de wereld. Marc is nog tot midden jaren negentig te zien als nieuwslezer voor het Ontbijtnieuws in afwisseling met Jan de Hoop en Rob Hessing. In 1991 presenteert Marc als opvolger van Jos Bergenhenegouwen en Ruud ter weijden het filmprogramma Bios, dat later wordt omgedoopt tot Film & videonieuws. Dit programma blijft nog tot 1997 bij RTL4 te zien.

Naast zijn televisiewerkzaamheden krijgt Marc bij RTL ook de kans om radio te gaan maken. Vanaf mei 1992 is hij bij RTL radio te horen met een gevarieerd programma met veel muziek. Ook presentatoren als Bert van Leeuwen, Tom Blom en Ferry Maat zijn hier te horen. Later wordt dit station nog omgedoopt tot Happy RTL en RTL Rock Radio

Daarnaast leent hij zich stem ook uit als voice-over voor de beroemde avonturen van Jacques Cousteau. Sinds 1993 is hij ook te horen als vaste voice-over voor Eigen huis en tuin. In 1996 en 1997 spreekt hij de aankondigingen in voor RTL5 Nieuws & Weer.

Daarna houdt hij Hilversum voor gezien en vertrekt weer naar Groningen. Daar gaat Marc weer bij zijn oude werkgever Radio Noord aan de slag.

Anno 2009 presenteert hij elke week op TV Noord zijn programma Dam Op, waarin hij op zoek gaat naar het dorpsgevoel in de provincie Groningen. Ook is hij elke zondagmiddag te horen op de radio met het programma Bie van Dam waar hij de leukste hits draait uit de jaren 60 en 70.

Marc Jacobs' echte naam is Rob van Dam. Hij heeft vanwege de invallen op het zendschip van Radio Mi Amigo zijn naam moeten veranderen. In Hilversum heet hij Marc Jacobs en in Groningen wordt zijn echte naam Rob van Dam gebruikt. Op zaterdag 12 november 2011 krijgt hij de Radio Day 2011 Award uitgereikt voor zijn hele gehele oeuvre.