Marga Smits

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Na de middelbare school volgt Smits van 1959 tot 1964 een opleiding aan Academie Minerva te Groningen waar ze zich bezighoudt met algemene en decoratieve kunst, studententoneel, cabaret en kunstopdrachten. In 1964 gaat ze als één van de eerste scriptgirls van Nederland aan de slag bij de Nederlandse speelfilm, onder andere bij Jef van der Heijden. Het jaar daarop is ze montage assistente voor de speelfilm Menschen von Morgen van Kees Brusse. Van 1966 tot 1968 voert ze kunstopdrachten uit en is ze reisleidster bij de Nederlandse Reis Vereniging.

In 1968 komt ze in vaste dienst bij de KRO als assistent voor diverse producties. Ze volgt de regie opleiding op Santbergen, waarna ze in 1969-1970 regisseur en samensteller wordt van Weet je veel. Tegelijkertijd doet ze redactie en samenstelling van Riskante kerk, waarin kerkelijke kunst centraal staat.

Na de geboorte van haar dochter in 1971 wordt ze freelancer. Ze werkt in uiteenlopende functies voor diverse omroepen. Zo doet ze onder andere in 1976 de productie van We are not amused, een groots opgezette productie van de NOS in samenwerking met de WDR met draaidagen in de studio en op buitenlocaties, onder regie van Wilhelmina Hoedeman.

Samen met Wim Smit verzorgt ze in 1979-1980 de productie van de NOS-serie Muziek voor ons plezier, waarvan de opnames op buiten locaties in heel Nederland plaatsvinden. In diezelfde tijd begint ze met de eindredactie van Sprekershoek. Hiervoor maakt ze rond de zestig items met uiteenlopende onderwerpen, waaronder kind en ziekenhuis, kindercircus, vredesmonument, en cultuur/sport op scholen met medewerking van toenmalig minister Brinkman en Johan Cruyff. Sommige onderwerpen halen de landelijke en locale pers. Zo zijn er in opdracht voor de Vegetariërbond gruwelijke beelden gefilmd om hun boodschap onder de aandacht te brengen. Dit heeft veel stof doen opwaaien. Van 1981 tot 1983 bewerkt ze voor de NCRV de Tsjechische animatieserie Slakkie & Puntmuts en voert ze de spelregie. De stemmen worden verzorgd door Wieteke van Dort en Burny Bos, die ook al hebben meegewerkt aan een onderwerp voor Sprekershoek over Peuter TV. Daarnaast spreekt Smits zelf de vertelstem en enkele kleinere rollen in. Ditzelfde werk doet ze ook onder andere bij Mini Bios van de AVRO voor 125 oorspronkelijk Amerikaanse tekenfilms. Ze werkt hierbij samen met onder andere Serge Henri Valcke.

In 1988 maakt ze voor Cinevideo Almere een documentaire, De Lathmer, een inrichting voor geestelijk gehandicapten. Dit is in feite een vervolg op een item uit Sprekershoek: Samen over de drempel. In 1992 zet ze een punt achter haar mediacarrière. Het economisch belang wordt steeds groter bij de omroepen en daarin kan ze zich niet vinden.

Begin jaren negentig komt het leraarschap erbij. Zo geeft ze onder andere les aan de Media Academie en de Wereldomroep. Zelf volgt ze tussendoor nog een management opleiding “Gooi-MKB” en een opleiding aan de schrijvers vakschool ’t Colofon in Amsterdam.

Van 1992 tot 2001 organiseert ze vanuit haar eigen bedrijf, Harten 2, bijzondere evenementen voor een groot aantal bedrijven waaronder Aegon, Ola, diverse banken en pharmaceutische bedrijven en Ziekenhuis Hilversum. In 2001 houdt ze hiermee op omdat ook deze sector snel commercieel is geworden. Sindsdien houdt ze zich vanuit haar bedrijf Hart Events bezig met het schrijven van artikelen en columns voor diverse bladen.