Marleine van der Werf

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamMarleine van der Werf
GeborenGroningen, 8 december 1985
FunctiesFilmmaker
Bekend vanLanderlingen, De perceptionist, Onbegrensd
Periode actief2000 - heden

Marleine van der Werf in de media
Oeuvre van Marleine van der Werf

Marleine van der Werf groeit op in een buitenwijk van Groningen in een kunstzinnig gezin. Beide ouders verdienen de kost als beeldend kunstenaar en Marleine komt hierdoor al vroeg in contact met visuele kunsten als illustratie, fotografie en abstracte schilderkunst.

Op haar vijftiende maakt Van der Werf haar eerste korte film samen met Jacob van Zonneveld, getiteld Euronik. Deze film gooit meteen hoge ogen en wordt vertoond op Lowlands en het Shorts! Filmfestival in Amsterdam. Daarnaast wint de film meerdere prijzen.

Als Van der Werf zeventien is, schrijft zij zich in voor de kunstacademie St.Joost in Breda, waar ze wordt toegelaten tot de studie audiovisuele vormgeving. Voordat het zo ver is, maakt ze eerst een lange reis naar Zuid-Oost Azië in 2002. Hier geeft ze Engelse les aan kleine kinderen en komt in aanraking met andere documentaire makers. Ze is het niet eens met hun werkwijze omdat ze volgens haar op een niet integere wijze te werk gaan. Zo komen deze documentairemakers vooral om te halen, hun camera ergens neer zetten en mensen filmen zonder dat deze hier weet van hebben, om vervolgens hun producten massaal te verkopen en nooit verder in gesprek te gaan met de mensen uit deze cultuur. Van der Werf besluit dat ze verder wil gaan met documentaires maar wel op een integere manier met mensen omgaan. Deze gebeurtenis is een omslag in haar werk. Nadat ze zich eerst voornamelijk op fictiefilms heeft gericht, wil ze zich nu meer op documentaires en de werkelijkheid gaan richten. Fictiefilms verdwijnen echter nooit uit haar repertoire.

Als Van der Werf terugkomt van haar reis, begint ze aan haar studie op de Kunstacademie. Tijdens haar studie loopt ze stage bij meerdere filmproductiebedrijven in Nederland en Berlijn.
In 2007 keert ze terug naar Zuid-Oost Azië waar ze assisteert bij de documentaire Burma VJ. Deze documentaire wint de publieksprijs IDFA 2008. Hierna maakt ze samen met filmmaker Ruud Terhaag de experimentele film Landerlingen die in binnen- en buitenland wordt vertoond en de prijs wint voor de Best Dutch Shorts 2008. In 2010 studeert Van der Werf af als filmmaker met twee werken. De experimentele film De perceptionist die genomineerd wordt voor de René Coelho Prijs en de documentaire Onbegrensd die getoond wordt op IDFA.

Van der Werf werkt als freelance filmmaker vanuit haar studio in het 25kv gebouw in Rotterdam. Ze werkt hier aan haar eigen films en maakt documentaires voor verschillende opdrachtgevers.