Martin Šimek

Uit B&G Wiki
(bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamMartin Šimek
GeborenPraag (Tsjechië), 7 november 1948
Functiescartoonist, columnist, interviewer, programmamaker, tenniscoach
Bekend vanDubbelpion, Kleur bekennen, Šimek ‘s nachts, Šimek ontmoet!
Periode actief1991-heden

Martin Šimek in de media
Oeuvre van Martin Šimek

Veelzijdig en controversieel

Jeugd

Martin Šimek wordt geboren in een intellectueel milieu in Praag, de hoofdstad van het voormalige Tsjecho-Slowakije. Hij studeert rechten aan de Karlova universiteit, in de tussentijd tennist hij op hoog niveau. Op 28 augustus 1968, nadat de Russische troepen Praag hebben ingenomen, vlucht hij als 19-jarige naar Nederland. Hij studeert enige tijd economie in Amsterdam, omdat hij denkt dat het toekomstige vrije Tsjechië economen nodig zal hebben. Hij beëindigt deze studie echter voortijdig.

Nederland

In Nederland houdt Šimek zich als tenniscoach in leven. Hij wordt er bekend mee. Hij coacht ondermeer Michiel Schapers, die in 1988 een 25e plaats op de wereldranglijst haalt. Door zijn humorvolle kijk op het leven wordt Martin columnist en cartoonist voor De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad. Hij publiceert onder het pseudoniem Anone. Ook publiceert hij in HP/De Tijd, De krant op Zondag en Het Parool.

Radio

Zijn debuut op de radio is als gast in het programma Het gebouw van de VPRO. Voor een bijzonder marathon-interview wordt hij geafficheerd als tenniscoach, levenskunstenaar en filosoof. Meer radioprogramma's vragen hem hierna om als gast te komen spreken. Na zijn optreden in het radioprogramma Kleur bekennen wordt hij door de RVU benadert met het voorstel zelf dit radioprogramma te gaan presenteren. Šimek gaat akkoord en wordt radio-interviewer en presentator. Hij spreekt Nederlands met een zwaar Tjechisch accent. De één ergert zich eraan, de ander noemt het zijn grootste charme.

Televisie

Martin Šimeks debuut op televisie is in 1982 in een rol in de jeugdserie Dubbelpion, een dertiendelig televisiedrama van de KRO. Het verhaal gaat over een jonge Tjechische schaakgrootmeester die in het Westen toernooien speelt en voortdurend in de gaten gehouden wordt door veiligheidsagenten. In 1995 wordt hij televisie-interviewer en -presentator als het radioprogramma Kleur bekennen een maandelijkse televisieversie krijgt. Hij interviewt bekende en onbekende Nederlanders. Zijn eerste interview is met een beschonken acteur/zanger Ramses Shaffy. Zijn stijl van interviewen is bijzonder, aan de ene kant confronterend, maar zeker ook inlevend in de persoon die hij interviewt. Om authentieke verhalen te krijgen past Šimek technieken toe om te ‘ontregelen’. Met zijn aparte manier van interviewen krijgt hij de geïnterviewde vaak uit balans. In 2008 stopt de RVU met het radioprogramma Simek 's nachts. Martin Šimek is teleurgesteld, maar kan vervolgens bij de EO aan de slag met het televisieprogramma Simek voor de verandering. Het tijdschrift Elsevier zendt vanaf 2009 Simek 's nachts uit via haar zender elsevier.tv. In juni 2009 ontvangt Šimek de Zilveren Reissmicrofoon voor het programma.

controverse

'Never a dull moment' lijkt onlosmakelijk met Šimek verbonden te zijn. Controverses ontstaan onder andere over zijn interview met Katja Schuurman in 1999, dat volgens critici wel erg 'lijfelijk' is. Een ander incident is in het programma De wereld draait door van 13 mei 2015. Šimek spreekt in het kader van het vluchtelingenvraagstuk over 'zwartjes', iets waar tafeldame Sylvana Simons op aanslaat, een mediahype is geboren.

veelzijdig

Als tennisser, tenniscoach, regisseur, acteur, presentator, cartoonist (onder pseudoniem AnoNe), columnist en sinds kort als schrijver kun je Šimek gerust zeer veelzijdig noemen. Aan die veelzijdigheid is sinds 2010 een theaterprogramma toegevoegd waarin het thema vrijheid is. Vanaf 2012 woont hij afwisselend in Praag, Amsterdam en, vijf maanden per jaar, in Carbognano, in het zuid-Italiaanse Calabrië.