Martin Gaus

Uit B&G Wiki
Martin Gaus (1985)

NaamMartin Gaus
GeborenSchiedam, 25 december 1944
Functies presentator, schrijver
Bekend vanDierenmanieren, Natte neuzen, Wereld natuur nieuws, Zoovenirs
Periode actief1981 -
Werkt samen metAnniko van Santen
TriviaHeeft een eigen dierenhotel in Lelystad
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Martin Gaus in de media
Oeuvre van Martin Gaus

Martin Gaus is een Nederlandse tv-presentator. Hij is bekend vanwege zijn dierenprogramma's.

In zijn jeugd is Gaus een getalenteerd honkballer en speelt hij in het Nederlands honkbalteam. Hij heeft zelfs overwogen in Amerika professional te worden. In 1962 komt hij uit in twee wedstrijden tijdens de Europese kampioenschappen. Gaus speelt jarenlang bij Unique Giants in Diemen en is daar ook coach. Later coacht hij de Falcons in zijn woonplaats Lelystad en sponsort hij jarenlang het eerste team, genaamd The Dogs.

Gaus begint zijn carrière als directeur van een staalfabriek, maar dieren zijn dan al zijn grote hobby. In 1974 start Gaus een Dierenhotel in Lelystad. Daarnaast begint hij een hondenschool en de publiciteit daaromheen brengt hem landelijke bekendheid. De TROS ziet wel wat in zijn concept Dierenmanieren. Het programma is voor het eerst in 1981 op de Nederlandse televisie te zien. Het blijkt een groot succes. De TROS brengt daarna verschillende varianten van het programma op de buis. Het betreft de spin-off Huisdierenmanieren, een reisprogramma onder de titel Dierenmanieren op Reis en later het programma Huisdier van het jaar. In de jaren negentig presenteert Gaus de show Natte neuzen, een spelprogramma met honden. Hierna volgen verscheidene programma’s waarin Gaus te zien is als presentator of hondendeskundige.

Gaus is vanaf 2003 regelmatig in het televisieprogramma van de Vlaamse meidengroep K3 te zien: De Wereld van K3. Daar vertelt hij enthousiast over het gedrag van verschillende dieren. Daarnaast is Gaus tot op heden iedere woensdag als dierendeskundige te gast in een radioprogramma van Omroep Flevoland. Voor de Europese verkiezingen van 2004 en de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 staat hij als lijstduwer op de lijst van de Partij voor de Dieren.

Martin Gaus heeft ook een aantal publicaties op zijn naam staan, waaronder meer dan tien boeken over honden en katten en de tijdschriften Hondenmanieren en Kattenmanieren. Dochter Sacha Gaus is tot september 2007 hoofdredacteur van het blad Hondenmanieren. Gaus verzorgt naast zijn werkzaamheden als presentator en hoteleigenaar uiteenlopende cursussen en opleidingen door het gehele land, voornamelijk gericht op het trainen van honden. In Nederland en België bestaan nu zo'n 40 Martin Gaus hondenscholen. In het Belgische Boom heeft Gaus een huisdierencrematorium. Martin Gaus houdt ook regelmatig lezingen over hondenopvoeding waarin hij voortdurend vergelijkingen trekt met menselijk gedrag.


Publicaties

Honden in de sport (2008)

Hondentaal is lichaamstaal (2007)

Spelen met je hond (2006)

Voorpret is de leukste pret (2006)

Een hond om van te houden (2005)

Een puppy in huis (2005)

Mijn hond als kameraad (2005)

Nog beter omgaan met je hond (2000)

Puppymanieren (1999)

Kattenmanieren (1997)

U hond gehoorzaam in 10 lessen (1994)

Hondenmanieren (1994)

Dierenmanieren : gouden tips van uw dierenraadsman (1986)

Omgaan met kleine huisdieren (1986)