Michael Sanderson

Uit B&G Wiki
Michael Sanderson (bron: Michael Sanderson)

NaamMichael Sanderson
GeborenWassenaar, 20 maart 1983
Functiesnatuurfilmer, cameraman, producent, editor
Bekend vano.a. De Nieuwe Wildernis, Holland: Natuur in de Delta, De Wilde Stad, BBC Planet Earth II, The Paternal Bond; Barbary Macaques
Periode actief2005 - heden
Externe infoAteles Films


Michael Sanderson is een Brits-Nederlandse natuurfilmer en producent. Met zijn bedrijf Ateles Films maakt hij natuurfilms en documentaires voor bioscoop en televisie.

Eerste stappen als natuurfilmer

Sandersons passie voor natuurfilmen begint als hij als 19-jarige vrijwilligerswerk verricht in Madagascar en met een filmcamera achter de lemuren aangaat. Hij is dan al bezig met een technische mediastudie in Engeland en bij thuiskomst weet hij wat hij wil: natuurfilmen! Na zijn opleiding gaat hij aan de slag voor de natuurserie Smalltalk Diaries (2008) van de BBC. Eerst als camera-assistent, later als cameraman. De serie krijgt twee Panda Awards, de Oscar onder de natuurfilms. Ook produceert hij in de tijd de film Wolven in Tsjernobyl voor ORF/NDR/PBS /BBC.

Michael Sanderson met coptercam (bron: Michael Sanderson)

Anders in beeld brengen

Sanderson is een innovatieve natuurfilmer die technische toepassingen bedenkt en ontwerpt. Zo pioniert hij In 2008 met de 4K-camera Red One tijdens de opname van Wolven in Tsjernobyl, is hij een van de eersten die multi-rotor videodrones bouwt en gebruikt om perspectieven vanuit de lucht te filmen en ontwikkelt hij voor de film Holland: Natuur in de Delta een speciale macrolens om de sluitsequenties en macroscenes te filmen. “Ik probeer altijd te bedenken hoe ik dingen anders in beeld kan brengen. Of ik nu een speciale macrolens moet bouwen, aerial drones, of de hele camera moet aanpassen”, aldus Sanderson (Nieuwsbrief Natuurbeelden, Achter de schermen, 15 mei 2015)

Nederlandse producties

Sandersons beelden zijn te zien in de Nederlandse bioscoopfilms De Nieuwe Wildernis (2013), Holland: natuur in de Delta (2015) en De Wilde Stad (2018). Ook werkt hij mee aan Living on the Edge (VARA, 2013), een tweedelige televisiedocumentaire over de relatie tussen trekvogels en mensen. Daarnaast levert hij beeldmateriaal aan de Collectie Natuurbeelden (2017), een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde fragmenten van de Nederlandse natuur.

Over de grens

(bron: Michael Sanderson)

Sanderson is ook internationaal actief. Hij filmt onder meer uitgebreid in Latijns-Amerika voor Planet Earth 2 (2016), BBC Natural World en Nat Geo WILD. Voor NHK Japan produceert, filmt en monteert hij de natuurfilm The Paternal Bond: Barbary Macaques over de Berberaap in het Atlasgebergte van Marokko.

Boomklimmen in de Maya-jungle

Voor de documentaire Return of the Spider Monkeys (Nat Geo Wild/Arte, 2016) reist Sanderson meermaals naar Guatemala. Deze film, verteld door Hayley Atwell, volgt het leven van Infinity, een slingeraap-wees die wordt teruggezet in de jungle van Guatemala. Speciaal voor deze productie leert Sanderson om naast de slingerapen in de bomen van de Maya-jungle te klimmen om zo het intieme leven van deze dieren vanuit een nieuw en uniek perspectief te kunnen filmen.

Bekijk hieronder een fragment uit RTL Late Night waarin Sanderson vertelt over de totstandkoming van Return of the Spider Monkeys.


RTL Late Night, 24-04-2017 (bron: YouTube)