Moeder van een moordenaar

Uit B&G Wiki
Periode1999
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDrama
Decennia1990-1999
Lengte36'07"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Televisiedrama waarin de moeder van een moordenaar, gespeeld door Geert de Jong, haar levensverhaal reconstrueert door haar herinneringen in te spreken op een cassettebandje en op die manier probeert opnieuw grip te krijgen op haar leven. Moeder van een moordenaar is een productie van de Humanistische Omroep in samenwerking met het RO Theater en is mede mogelijk gemaakt met steun van het CoBo-fonds en NRC Handelsblad. Het script van Guus Maas is gebaseerd op een interview van Frénk van der Linden in NRC Handelsblad. De film is uitgezonden op 14 april 1999 tussen 22.41 en 23.20 uur door de Humanistische Omroep op Nederland 1.

Cast

Selma Pieters Geert de Jong

Makers

Regie Floor Maas

Scenario Guus Baas

Camera Jacques Laureys

Camera assistent Nina de Costa

Grip Frans Leiwakabessy/Gripwise

Licht Marcel Brugman

Geluid Wouter Veldhuis

Art-direction/setdresser Diana van de Vossenberg

Make-up/kleding Marleen Holthuis

Kledingontwerp Bernadette Corstens

Script/continuïteit Chris Westendorp, Coleta Valkenburg

Mixage Marco Vermaas

Productie assistent Claartje Cortbeek

Runner Rob van Betuw

Catering Dagmar Bartonikova

Still fotograaf Dinand van der Wal

Montage Barbara Hin

Materiaal Fuji Motion Picture Film

Eindredactie Bert Janssens

Uitvoerend producent Karin S. de Boer

HUMAN i.s.m. RO Theater

Achtergrondinformatie

De film is gebaseerd op het verhaal van Alda Peters, moeder van Sanny P., die als lid van de Bende van Venlo is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Op 8 juni 1996 verschijnt het levensverhaal van Alda Peters in de vorm van een monoloog in het NRC Handelsblad. Journalist Frénk van der Linden heeft haar geïnterviewd in het kader van zijn serie interviews genaamd Geloof, dood en liefde, waarvoor hij in 1998 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek wint. Toneelschrijver Guus Baas maakt een bewerking van het artikel; hij verandert de namen en dramatiseert het verhaal door Alda Peters (nu genaamd Selma Pieters) zichzelf haar leven te laten vertellen door middel van een cassetterecorder. Frénk van der Linden toont zich destijds tevreden over de bewerking.

De Bende van Venlo, waarvan Sanny P. als kopstuk wordt gezien, pleegt in de jaren negentig een reeks overvallen en brute moorden. De film Van God los, die in 2003 verschijnt, is eveneens geïnspireerd op de geweldsdelicten van de Bende van Venlo.